Народні прикмети на 1 вересня. Церковний новий рік. Що українки традиційно не робили на Новоліття, щоб не занепастити своє щастя на рік

1 вересня за новим церковним календарем (14 вересня за старим) - день пам'яті святого Симеона Стовпника, архімандрита Антіохійського, Собор Вінницьких святих і початок індикту, церковне Новоліття, Новий рік.

За старим календарним стилем - день пам'яті Андрія Стратилата і з ним 2593 мучеників.

Симеон Стовпник народився в IV столітті в Каппадокії. У юному віці він був овечим пастухом. Одного разу він почув у церкві піснеспіви, вони так сподобалися Симеону, що він пішов до найближчого монастиря і за тиждень його прийняли до числа братії.

У 18 років Симеон прийняв постриг, дотримувався суворої стриманості і постійно молився. Прагнення юного ченця було таким сильним, що ігумен навіть стривожився. Він запропонував юнакові або дотримуватися міри, або піти з монастиря. Тоді монах оселився на дні висохлого колодязя. А до ігумена уві сні з'явилися ангели і веліли повернути юнака в монастир. Але й цього разу Симеон не затримався, а пішов жити в печеру. Перші 4 тижні Великого посту він жив без води та їжі, половину терміну молився стоячи, а половину - сидячи. Бог наділив святого даром зцілення і до нього потягнулися люди. Але Симеон хотів усамітнення. Тоді він побудував стовп заввишки 4 метри й оселився на ньому. Тому ченця прозвали Симеон Стовпник.

Пізніше Симеон Стовпник зробив стовп вищим - до 45 метрів і звів навколо нього огорожу. Прожив святий до 80 років, 47 із них він провів на стовпі. Поховали ченця недалеко від його стовпа, а на тому місці пізніше побудували монастир.

***

1 вересня за новим стилем Церква відзначає Собор вінницьких святих, або День усіх Святих, що в землі Вінницькій просіяли.

Святкування Собору було встановлено з благословення Священного Синоду Церкви 2015 року. До складу Собору святих Вінницької землі включено 15 подвижників, життя і подвиг яких пов'язані з Вінниччиною.

***

Новоліття - це церковне свято 1 вересня за новим церковним календарем, присвячене настанню Нового року, тобто, Нового літа від Створення світу.

Прикмети на 1 вересня

  • тепла погода цього дня - зима теж буде теплою;
  • гуси відлітають - буде рання зима;
  • мухи кусаються - погода зіпсується;
  • зранку день похмурий - осінь буде дощовою.

У народі 1 вересня - свято Семен Літопроводець, Семенів день. Вважається, що осінь уже вступає у свої права, але перед цим дарує людям бабине літо. Із завершенням літа завершувався і рік, тож розпочиналося новоліття.

Що не можна робити 1 вересня

1 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти злості, лайки, пліток і наклепів, осуду, заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

За народними прикметами дня сьогодні не слід позичати сіль - це до негараздів, а також скаржитися на життя, інакше не минути біди.

Не прийнято цього дня починати важливі подорожі. Також забороняється підмітати чи пилососити — разом зі сміттям зметете своє щастя.

Що можна робити 1 вересня

У святих дня просять терпіння, духовних і фізичних сил, моляться про зцілення від важких захворювань. У день Новоліття також просять Бога про дарування благословення на рік, що почався.

За старих часів на Новоліття традиційно влаштовували гуляння і накривали щедрий стіл. День вважається сприятливим для переїзду, а у тих, хто зробить пропозицію або зіграє весілля 1 вересня, шлюб буде довгим і міцним.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд Покровського та Торецького операційних напрямків - Костянтин Машовець

неділя, 1 вересень 2024, 8:04

1. Покровський напрямок... Очевидно, передові підрозділи 90-ї танкової дивізії (тд) противника, підтриманні окремими підрозділами 27-ї мотострілецької дивізії (мсд) 2-ї загальновійськової армії (ЗВА), а також його 114-ї окремою мотострілецькою бригадою...

Народні прикмети на 1 вересня. Церковний новий рік. Що українки традиційно не робили на Новоліття, щоб не занепастити своє щастя на рік

неділя, 1 вересень 2024, 7:05

1 вересня за новим церковним календарем (14 вересня за старим) - день пам'яті святого Симеона Стовпника, архімандрита Антіохійського, Собор Вінницьких святих і початок індикту, церковне Новоліття, Новий рік. . За старим календарним стилем - день пам'я...