Народні прикмети на 10 грудня: Знамення Божої Матері. Чому цей день вважається доленосним

Християни східного обряду 10 грудня за новим стилем вшановує мучеників Міни, Єрмогена, блаженного Іона та блаженної Ангелини. За старим стилем 10 грудня вшановували Романа Антіохійського. За життя він був великим цілителем. Святому Роману моляться про зцілення безпліддя і важких хвороб.

Також в цей день відзначається свято Знамення Божої Матері. Іконі Знамення моляться про захист від ворогів, налагодження відносин в сім'ї, захист будинку від пожеж і крадіжок. Саме тому 10 грудня здавна вважалося важливим і доленосним. Нове знайомство або поїздка можуть змінити долю. Віруючі вважали, що Богородиця в цей день може подарувати знамення, яке потрібно правильно розшифрувати.

Історія виникнення свята така. 1170 року, Суздальський князь Андрій Боголюський, після того як його війська захопили, пограбували та сплюндрували Київ "гірше поганих язичників", схотів підкорити і Великий Новгород, замисливши стати повелителем всієї Русі.

Тиран знов зібрав під своєю орудою сили удільних князів, котрі не сміли не підкоритись жорстокому і сильному та жорстокому правителю. Величезна армія під проводом сина Боголюбського підійшла під стіни столиці Новгородської республіки.

Волелюбним містянам залишалося сподіватися лише на Божу допомогу. Дні і ночі молилися, благаючи Господа не залишати їх. На третю ніч почув архієпископ Новгородський Ілія голос, що повеліває йому узяти з Церкви Спаса Преображення на Ільіній вулиці образ Пресвятої Богородиці і винести його на міські мури. Коли ікону переносили, — вороги пустили в хресний хід хмару стріл, і одна встромилася в іконописне лице Богородиці. З очей Її потекли сльози, і ікона обернулася лицем до міста. Після такого Божественного знамення ворогів охопив священний жах, вони стали побивати один одного, а підбадьорені Богородицею новгородці на чолі зі своїм 18-річним князем Романом Мстиславичем (сином Великого князя київського і майбутнім засновником Галицько-Волинської династії) безстрашно кинулися в бій на чисельнішого ворога і перемогли. Ця подія знаменувала початок падіння узурпатора, котрий протиставив Києво-руській політичній традиції, і котрого московити вважають фундатором своєї держави, бо підняв вище Києва своє Залісся, де посеред річок та болот щойно зародилася сільце Москва.

В тому ж році ставленика Боголюбського вигнали з Києва, а новий похід володимиро-суздальського війська зазнав поразки на підступах до священної столиці Русі. Незабаром і сам тиран ганебно загинув від рук своїх людей.

Свято Знамення Божої Матері здавна намагалися провести з позитивним настроєм і вірою в краще. Люди намагалися робити компліменти один одному і робити добрі вчинки. У цей день молилися святому Роману про зцілення від хвороб і дарування радості материнства.

Для риболовлі день вважається невдалим, оскільки вся риба вже ховається на дні. Замість риболовлі в цю дату слов'яни ходили в ліс і шукали скинуті оленями роги на продаж.

Вдалим народне свято 10 грудня вважається для лікування будь-яких очних хвороб та поганого зору, а також для рукоділля. Знахарі цього дня лікували дітей від переляку та нічних кошмарів.

Що не можна робити 10 грудня

У цей день категорично не можна сваритися, лаятися матом, ображати когось, розповідати чужі секрети, довірятися малознайомим людям. Все сказане 10 грудня має величезну вагу.

Не можна здійснювати необдумані покупки сьогодні, і взагалі ставитися до грошей легковажно.

Не варто в цей день лицемірити, лестити, намагатися догодити комусь і брати на себе чужу відповідальність, інакше весь наступний рік будете проживати не своє життя.

Невдалий день для риболовлі.

Прикмети погоди 10 грудня

  • Горобці голосно цвірінькають - до потепління.
  • Яскраво-червоні хмари під час заходу віщують сильний вітер.
  • Чим яскравіше і виразніше вночі видно зірки, тим холодніше буде грудень.
  • Дороги розтанули і вкрилися брудом - потепління буде затяжним.
  • Напрямок вітру протягом дня часто змінюється - до мінливої погоди в грудні.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...