Народні прикмети на 10 липня. Молитви про мир до засновника руського чернецтва вважаються з давнини дуже дієвими

Києво-Печерська лавра

10 липня за новим церковним календарем (23 липня - за старим) - день пам'яті Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської лаври. У народі день прозвали Антоній Громоносець.

Свенська ікона Богоматері з Антонієм (справа) та Феодосієм (зліва). Можливо написана Оліпієм Печерським за життя засновників Києво-Печерської лаври

Антоній Печерський народився в місті Любеч, недалеко від Чернігова, 983 року. У "Повісті минулих літ" сказано, що звали його в миру Антипа. В юності він вирішив присвятити життя Богу і вирушив на Афон. Там він провів кілька років і в одному з монастирів прийняв чернечий постриг з ім'ям Антоній. Пізніше ігумен монастиря, якому було явлення, відправив Антонія додому - щоб той поширював християнську віру на рідній землі.

Антоній повернувся до Києва, обійшов обителі і, не вибравши жодної, оселився в печері на Берестовій горі біля Дніпра. Але коли після смерті князя Володимира Великого почалася боротьба за владу, Антоній знову пішов на Афон, а повернувся, коли на престолі став Ярослав Мудрий, а митрополитом - місцевий монах Іларіон. Антоній знову оселився в печері, ходив у грубій "волосяниці", їв лише рослинну їжу. Незабаром слава про ченця дійшла до Києва та інших міст - до Антонія почали приходити по благословення і пораду, і поступово навколо нього почали збиратися послідовники.

Першими учнями Антонія були Никон і Феодосій, а коли їх стало 12, вони викопали велику печеру з келіями та церквою і стали там жити. Це був початок Києво-Печерської Лаври. Антоній залишив із ченцями ігумена, а сам пішов у нову печеру і став жити як затворник. Але і там до нього стали підселятися послідовники - так з'явилися Ближні і Дальні печери.

Антоній Печерський, фрагмент Свенської ікони Божої Матері

Відомо, що Антоній брав участь у політичному житті, підтримував князя Святослава Ярославича в його боротьбі за престол із князем Ізяславом Ярославичем. У свій час, коли було повстання киян, обурених правлінням Ізяслава, Антоній жив у Чернігові, де на Болдиній горі почав будівництво печерного монастиря.

Останні роки Антоній провів у Печерському монастирі - там 1073 року він розпочав будівництво собору Успіння Пресвятої Богородиці. Помер святий у 90 років. Його мощі перебувають у печері, де він жив. Відомо, що Антоній Печерський мав дар прозріння і чудотворення, він міг передбачати події та зцілював хворих.

10 липня за старим календарним стилем - день пам'яті преподобного Самсона. Також за старим стилем до 11 липня триває Петрів піст 2024.

Про що говорять прикмети на 10 липня

  • роси немає зранку - чекай увечері дощу;
  • сильний грім чути цього дня - буде сильна злива, а якщо грім глухий - затяжний і тихий дощ;
  • на верхівці берези пожовкло листя - до ранньої осені.

У народному календарі 10 липня - свято Антоній Громоносець. Помічено, що цього дня часто бувають грози.

Що не можна робити 10 червня

10 червня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки, сварок, лихослів'я, злості, жадібності, наклепу, пліток і зневіри. Не слід відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

Народні заборони цього дня пов'язані з водою - не можна кидати у воду сміття і лаятися біля води, також цього дня не перуть і не прибирають. Забороняється носити брудний або несвіжий одяг - це до хвороб, а також не варто розповідати про свої плани - нічого не вийде. День Антонія в народі називають "караючим святом" - вважається, що тих, хто порушує заборони, святий карає вогнем.

Що можна робити 10 липня

До преподобного Антонія звертаються з молитвами про мир, просять у святого зцілення від недуг, розради в печалі. Перед молитвою потрібно вмитися - вважається, що вода цього дня має особливу силу.

У народі вважають, що на Антонія потрібно обов'язково викупатися і надягти чистий одяг - це захистить від хвороб на цілий рік. День сприятливий для риболовлі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 липня. Кому сьогодні щастить та що не варто позичати з цього дня щоб не втратити благополуччя

п’ятниця, 26 липень 2024, 7:05

Єрмолай народився в III столітті в Нікомидії. Він прийняв хрещення і з часом став пресвітером і проповідником. В ті часи йшли гоніння на християн, тому Єрмолай, а також його сподвижники Єрміпп і Єрмократ змушені були переховуватися. Але Єрмолай не поли...

Потап за кордоном працює з росіянами, на російський ринок. Заграє з "Иванушки International": Блогер "злив" інформацію про продюсера (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 6:00

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов із посиланням на своє співтовариство пліткарів повідомив, що продюсер і репер Потап відкрив за кордоном міжнародний лейбл, а власницею зробив екс-подругу Насті Каменських - Анну Андрійчук, з якою йому пр...