Народні прикмети на 10 серпня. Цього дня особливо погано бути ледащем

10 серпня за новим церковним календарем (23 серпня за старим) - день пам'яті священномучеників Лаврентія, архідиякона, Сикста II, папи Римського, Фелікісима й Агапіта, дияконів, мученика Романа, Римських. У народі день прозвали Лаврентій Зорічник. За старим календарним стилем і що можна і не можна робити в день пам'яті апостолів від 70-ти Прохора, Пармена та інших.

Архідиякон Лаврентій, папа Сикст, диякони Фелікісим та Агапіт і воїн Роман жили в Римі, 258 року, за часів правління імператора Валеріана, і постраждали за сповідування християнства.

Папа Сикст був спочатку проповідником в Іспанії, а після мученицької смерті папи Стефана став єпископом Рима. Бути папою на той час означало йти на вірну смерть, тому незабаром схопили і Сикста. Його та дияконів - Фелікісима й Агапіта - ув'язнили. Архідиякон Лаврентій був його помічником і хотів піти за єпископом, але Сикст не дозволив йому - мовляв, Лаврентію ще не час помирати, і попросив потурбуватися про церковні скарби та допомогти гнаним і нужденним. Про скраби почули стражники і заарештували Лаврентія та теж кинули в темницю - щоб дізнатися, де знаходяться скарби.

У в'язниці Лаврентій своїми молитвами здійснював чудеса: одних зцілював, для інших - був наставником, хтось приходив до нього за хрещенням. Сам начальник в'язниці Іполит і його сім'я прийняли християнство. Де лежать скарби, Лаврентій так і не сказав, але в день своєї страти вказав імператорові на бідняків, вдів і сиріт, яким допомагала церква: "У них і зберігається все церковне багатство, - мовив архідиякон. - Усі, хто жертвує слабким і скривдженим, отримують скарби в Царстві Небесному".

Прикмети на 10 серпня

За прикметами дня можна дізнатися, якими будуть осінь і зима:

  • спекотна погода 10 серпня - восени буде багато дощів;
  • сильний дощ цього дня - осінь буде затяжною;
  • листя на липі пожовкло - осінь настане рано;
  • день погожий - риболовля до кінця літа буде вдалою;
  • поривчастий вітер - до теплої і тихої погоди;
  • вода у водоймах спокійна сьогодні - осінь і зима будуть теплими;
  • вранці випав іній - до ранньої і холодної зими;
  • жолуді вродили - наступного року буде гарний урожай.

У народі 10 серпня - свято Лаврентій Зоречник. Прозвали його так через дуже красиві світанки і заходи сонця, які в цей час зазвичай бувають червоного і багряного кольору. Свято також відоме як Лаврентіїв день, Прохори-Пармени, Прохорів день.

Що не можна робити 10 серпня

10 серпня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я і лайки, пліток і наклепу, заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Не можна відмовляти в допомозі та милостині тому, хто просить.

У народі вважається, що в Лаврентіїв день не можна лінуватися - це до фінансових проблем, а також не варто говорити про свої плани - інакше їм не судилося збутися.

До свята Успіння Пресвятої Богородиці триває Успенський піст - тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Що можна робити 10 серпня

Святого Лаврентія вважають цілителем очних хвороб, тому в молитвах до нього звертаються з проханнями вилікувати хвороби очей і повернути зір.

Також у народі вважається, що святий допомагає захистити від пристріту. Сьогодні добре займатися господарськими справами вдома і на городі, закінчувати збирання врожаю. День сприятливий для подорожей, відряджень. За старих часів на Лаврентія серед молодих дівчат був звичай: потрібно було знайти квітку ромашки і всюди носити її з собою - тоді протягом місяця зустрінеш свою долю.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни просунулися на Покровському напрямку: Окуповано ще два населені пункти Донбасу - DeepState (мапа)

середа, 14 серпень 2024, 23:59

Триває 903-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські окупаційні війська просунулися на Донбасі. Про це повідомляє моніторинговий проєкт DeepState, передають Патріоти України. Зазначається, що окупанти мали успіх, перед усім на Покро...

"В Судже Новый Год будут встречать по украинскому времени и с поздравлениями Зеленского": Коваленко порахував динаміку накопичення ворогом військ на Курщині

середа, 14 серпень 2024, 20:00

За тиждень наступу українські підрозділи заволоділи вже 1100 кв км прикордонної території рф та близько 2000 полонених. Патріоти України пропонують ознайомитись з розрахунками та прогнозом відомого військового аналітика Олександра Коваленко щодо розви...