Народні прикмети на 11 червня: Про що попросити у ікони Богоматері "Милуюча" та чому цього дня подружжя має бути особливо уважним одне до одного

11 червня за новим календарним стилем (23 червня - за старим) - день пам'яті апостолів Варфоломія і Варнави, ікони Божої Матері "Достойно є" (Милуюча). У народі день отримав назву Знамення Тимофія. За старим календарним стилем це день пам'яті святителя Луки сповідника, архієпископа Сімферопольського, мучениці Феодосії діви, Тирської.

Апостол Варфоломій був родом із Кани Галілейської, він одним із перших став послідовником Христа. Після Вознесіння Господнього Варфоломій разом з іншими апостолами вирушив із проповідями до Сирії та Малої Азії. Завдяки йому багато язичників прийняли християнську віру. Водночас самому Варфоломію довелося винести чимало гонінь - його хотіли стратити в місті Ієраполі (зараз місто Памуккале в Туреччині), але цієї долі вдалося уникнути. Після цього апостол пішов до Індії - там він переклав Євангеліє від Матвія місцевою мовою і навернув до віри багатьох язичників. У Вірменії Варфоломій зцілив доньку царя Полімія, і на знак подяки цар, його сім'я та наближені, а також мешканці десяти міст охрестилися.

Язичникам не сподобалося те, що робить Варфоломій, і в місті Альбані (нині Баку) апостола схопили і все-таки стратили.

***

Апостол Варнава народився на Кіпрі і був одним із сімдесяти учнів Христа. Апостол проповідував у Малій Азії, у себе на Кіпрі та в Італії. Але на батьківщині проти нього повстали іудеї - вони побили святого камінням до смерті. Християни таємно поховали Варнаву, а згодом про місце поховання забули, доки там не почали відбуватися чудеса зцілення. Мощі святого знайшли і побудували на цьому місці храм.

***

Ікона Божої Матері "Достойно є" має дивовижну історію. За переказами, якось наприкінці X століття, в Карейському монастирі чернець звершував всенічну службу перед іконою Божої Матері "Милуюча". Тут до нього в келію хтось постукав - це виявився незнайомий чернець, і він попросився разом звершити молитовні співи. Коли почали величати Богородицю, то чернець заспівав "Чеснейшую Херувим...". І тоді незнайомець сказав, що в них Її спочатку величають по-іншому, а саме:

Достойно є яко воістину блажити Тебе, Богородицю, Присноблаженну і Пренепорочну і Матір Бога нашого.

І лише потім співають "Чеснішу Херувим...". Чернець попросив записати молитву, але, на жаль, не знайшлося ні паперу, ні пера. Тоді монах написав її на камені, а потім сказав, що він - архангел Гавриїл, і зник.

Після цього образ "Милуюча" перенесли до соборного храму Успіння Пресвятої Богородиці в Кар'є і поставили у вівтарі, друга назва ікони - "Достойно є". Плиту з написаною архангелом Гавриїлом молитвою перенесли до Константинополя (зараз Стамбул).

Прикмети на 11 червня

За прикметами дня судять, якою буде погода найближчим часом і влітку:

  • тепла ніч - літо видасться спекотним;
  • вранці сонце в хмарах - після обіду чекай на дощ;
  • туман видно над водою зранку - до гарного врожаю грибів;
  • грім цього дня - можна збиратися на риболовлю.

У народному календарі 11 червня - Варфоломіїв день або Варнава Суничник, оскільки в цей час зазвичай починали збирати лісову суницю.

Що не можна робити 11 червня

11 червня, як і в інший день, церква не вітає сварки, наклеп і плітки, жадібності, заздрості, розпачу, зневіри.

За народними прикметами цього дня категорично заборонено сваритися подружжю - щастя злякаєте, не можна брати і давати гроші в борг - рік будеш ходити в боргах, а також робити великі покупки.

Що можна робити 11 червня

Перед образом Богородиці "Достойно є" можна просити допомоги в будь-яких справах. Часто звертаються з покаянням у страшних гріхах - вважається, що саме образ "Милуючої" допоможе отримати милість Божу.

У день Варфоломія і Варнави важливо помиритися з тими, з ким у сварці, попросити вибачення особисто або зателефонувати. Вважається, що цей вчинок принесе в життя благодать. Також 11 червня добре зробити прибирання в домі - позбуваючись сміття і непотрібного, можна привернути удачу і багатство.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...