Народні прикмети на 11 квітня. Зірвана сьогодні гілка берези вважалася не лише окрасою оселі

Православна церква України 11 квітня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Антипа Асійського, мученика Мартиніана і святого Калініка Черніцького. За старим стилем у сьогодні згадують священномученика Марка, єпископа Арефусійського.

У народі свято 11 квітня було відоме як День берези. У цього дерева наші пращури збирали березовий сік, а також зривали бруньки і сережки в лікувальних цілях. За кількістю зібраного напою судили про погоду влітку. Щасливою прикметою на Свято берези вважалося посадити біля будинку молодий саджанець дерева - він буде приносити сім'ї щастя і благополуччя.

У свято 11 квітня приносили додому молодий березовий прутик. Він вважався потужним оберегом будинку від блискавки та пожежі. Такі гілочки розкладали не тільки в оселі, а й у хліві та стайні, щоб тварини не хворіли і давали здорове потомство.

У це народне свято люди очікували розливу річок і озер, частих дощів, остаточного танення снігу. Якщо ж день Антипа видавався посушливим, то це було поганою прикметою для врожаю. Особливо нехорошим знаком вважалося пересихання джерел і колодязів.

11 квітня - дуже хороший день для боротьби з бур'янами і шкідниками на городі. У давні часи, коли не було винайдено хімічних препаратів, комах відлякували часниковою водою. Також дата вдала для лікування зубів.

Що не можна робити 11 квітня

Не можна цього дня рубати дерева, обрізати і ламати гілки, обривати листя. Якщо збираєте березовий сік, то з одного дерева не можна брати більше 3 літрів.

Не можна мочити ноги у водоймах.

Сушити білизну на вулиці сьогодні - погана прикмета.

Не стрижіть волосся, інакше воно почне випадати.

Прикмети погоди 11 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо земля сьогодні суха, то врожай зерна цього року буде мізерним.
  • Із берези тече багато соку - до дощового літа.
  • Якщо на березі з'явилося листя, то через тиждень можна починати садити картоплю.
  • Хмари швидко пливуть - до спеки.
  • Якщо сороки низько в'ють гнізда, то влітку часто будуть грози.
  • Морозна ніч віщує хороший урожай ярих культур.
  • Гроза 11 квітня віщує гарний урожай горіхів і грибів цього року.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Експерт назвав три найважливіші речі, яких Путін хоче від Сі Цзіньпіна

четвер, 16 травень 2024, 12:15

В рамках візиту до Китаю російський диктатор Володимир Путін хоче врегулювати платежі між країнами, домовитися про збільшення експорту газу та нафти і залучити китайські інвестиції. Про це в коментарі «Радіо Свобода» розповів китаїст Олексій Чигадаєв, ...

Дешево, але вражаюче ефективно: Росія не може зупинити незвичайний український літак-безпілотник - ЗМІ

четвер, 16 травень 2024, 11:45

Останніми тижнями Україна використовує незвичну зброю для нанесення ударів у глибині території РФ: невеликі безпілотні літаки, начинені вибухівкою, що нагадують деякі варіанти літаків Cessna з пропелером. Про це пише Business Insider, передають Патріот...