Народні прикмети на 11 травня: У день Кирила і Мефодія дізнаємось, яким буде літо

Православна церква України 11 травня за новим стилем вшановує пам'ять рівноапостольних Кирила і Мефодія, творців церковнослов'янської мови. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мучеників Дади, Максима і Квінтиліана.

День Кирила і Мефодія здавна вважається вдалим для навчання, навчання, засвоєння нових навичок і корисних звичок. У студентів у цей день, вважається, вдало пройдуть будь-які іспити.

Селяни цього дня займалися посівами. Щоб підвищити врожайність рослин, у грядки під час закладання насіння кришили рештки освяченої паски або шкаралупу великодніх яєць. Іноді додому запрошували священика, щоб він освятив посіви.

Дівчата в народне свято 11 травня не працювали, а плели вінки, пліткували з подругами і обговорювали наречених. Займалися в цей день ворожіннями і приворотами.

Власники худоби цього дня виганяли корів, кіз і коней на випас у поле. Робити це намагалися з самого ранку, поки на траві не виросла роса - вона вважалася особливо корисною для здоров'я тварин.

11 травня свято Україна / фото КМДА

Що не можна робити 11 травня

Заборонено ображати тварин, бити їх і лаяти, карати.

Стригти волосся і нігті сьогодні, проколювати вуха - до неприємностей.

Не саджайте дерева сьогодні, інакше, за прикметою, їх поб'є град.

Не можна рибалити, оскільки у риб триває нерест.

Невдалий день для покупок і великих фінансових вкладень.

Прикмети погоди 11 травня

  • Який день сьогодні (посушливий або дощовий), таким буде літо.
  • Ранковий туман віщує негоду.
  • Якщо вже зацвіла горобина і калина, то пора сіяти зернові культури.
  • Береза дає багато соку - до дощового літа.
  • Тепла ніч обіцяє врожайний рік.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Оцінка останніх подій на Торецькому напрямку... - Костянтин Машовець

неділя, 23 червень 2024, 21:35

1. Отже, спочатку по ситуації, які мені відома на даний час... Протягом крайніх кількох діб, передові підрозділи противника на Торецькому напрямку перейшли до активних (наступальних) дій у тактичній зоні й спромоглися досягнути деяких позитивних для се...

РФ скинула 1400 кг вибухівки на лікарню! - Снєгирьов

неділя, 23 червень 2024, 20:55

Збройні сили Російської Федерації вперше скинули тритонну керовану авіаційну бомбу ФАБ-3000 з модулем на Харківщині. Удар здійснили по селу Липці на півночі області. Як ціль окупанти обрали триповерхову будівлю, у якій нібито базувалися українські війс...