Народні прикмети на 11 вересня. Федорині вечірки

За старих часів цього дня жінки збиралися на капусняки

11 вересня за новим церковним календарем (23 вересня за старим) - день пам'яті преподобної Феодори Олександрійської Молодшої. За старим календарним стилем - Усікновення глави Іоана Предтечі.

Феодора жила в Олександрії, в V столітті і була заміжня. Якось її уваги став домагатися юнак, жінка не встояла перед ним і зрадила чоловіка. Потім, злякавшись, Феодора вирішила сховатися в монастирі, щоб спокутувати гріх. Але пішла не в жіночий, а в чоловічий, переодягнувшись чоловіком - щоб чоловік не зміг її відшукати.

У монастирі свята провела 8 років - весь час працювала, бралася за найважчу роботу, постила і молилася ночами. Якось їй довелося на кілька днів покинути обитель у справах, і в одному з готелів її уваги почала вимагати дочка господаря - вона прийняла Феодору за юнака. Черниця відмовила дівчині, за що та їй помстилася - народила незаконно дитину й обмовила Феодору.

Свята покірно взяла на себе і це випробування: взяла чуже немовля і 7 років жила з ним у курені біля монастиря. Ігумен зглянувся і велів повернутися їй у монастир із хлопчиком. Після цього Феодора прожила ще два роки і померла. Тоді ченці й дізналися, що вона була жінкою. Усі, хто образив її, одразу ж покаялися. Чоловік Феодори, дізнавшись про це, також прийняв постриг у цьому монастирі, а хлопчик, якого виховувала свята, пізніше став його ігуменом..

Прикмети на 11 вересня

Прикмети дня говорять про те, якою буде зима і врожай:

  • якщо цього дня ще літають бджоли - зима прийде пізно;
  • озимі піднялися - буде гарний урожай;
  • дощ цього дня - негода буде затяжною;
  • багато грибів у лісі - зима буде дуже суворою.

У народі 11 вересня - свято Федорині вечорниці, цього дня вкотре зустрічали осінь.

Що не можна робити 11 вересня

11 вересня Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток і наклепів, осуду, виступає проти заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети підказують робити великі покупки, починати нові справи і лінуватися. Поганим знаком вважається розбити скляний посуд - це до сварки в сім'ї. Свататися цього дня також не варто - не найсприятливіший час.

Що можна робити 11 вересня

У молитвах до святої Феодори просять дати сил і терпіння винести життєві випробування, прощення і покаяння.

У народі на Федору зазвичай роблять прибирання в садах і палісадниках, а пасічники готують бджіл до зими. За старих часів цього дня жінки збиралися на капусняки - рубали капусту, квасили її, готували голубці та капусняк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ просунулись у трьох селах під Покровськом, місто під вогневим контролем російських загарбників, - DeepState (карти)

середа, 11 вересень 2024, 9:09

Українським військовим довелось відступити в полях поблизу Селидового, стверджують аналітики DeepState. Згідно зі звітом Генштабу, на цьому напрямку зросла кількість штурмів ЗС РФ, передають Патріоти України. . Підрозділи ЗС РФ продовжують тиснути на ...

Переламна осень: Євген Дикий оцінив, коли і чому може закінчитися війна

середа, 11 вересень 2024, 8:58

Навіть за умови оголошення нової хвилі мобілізації, Росія навряд зможе довго продовжувати бойові дії, заявив в ефірі "24 Каналу" військовий експерт, ветеран АТО Євген Дикий, передають Патріоти України. "Я не буду брехати, що нам залишилося 2-3 тижні. Н...