Народні прикмети на 12 грудня: Чому цього дня варто бути щедрими, а жінкам - обережними

Християни східного обряду 12 грудня за новим стилем вшановує пам'ять святителя і чудотворця Спиридона Триміфунтського. За старим стилем 12 грудня шанували святого Парамона і з ним ще 370-ти мучеників.

За давніми повір'ями, з 12 грудня зима починає розгулювати по землі, а ведмеді залазять в барліг. Наші предки в цей період активно заготовляли дрова на зиму, утеплювали дах, лагодили сани.

Жінки в це народне свято займалися приготуванням - варили кашу, квасили капусту, ліпили вареники з капустою, картоплею або грибами. Також господині в цей день пекли хліб і запікали пиріжки з рибою. Вважається, що будь-яка випічка і всі борошняні вироби в цей день вийдуть вдалими і принесуть користь здоров'ю.

Цього дня годували курей крейдою, кістковим борошном, яєчними шкаралупами. Робили це для того, щоб кури продовжували нестися навіть взимку.

За старих часів в цей день було прийнято зустрічати світанок на найвищому пагорбі в окрузі. В цілому побачити світанок сонця в цю дату вважається дуже щасливою прикметою.

Свято 12 грудня вважається вдалим для грошових справ і благодійності. Людина, яка в цю дату зробить пожертвування, незабаром отримає в три рази більше.

Що не можна робити 12 грудня

Вагітним жінкам не можна переступати через віник.

Не можна в цей день піднімати будь-які речі і гроші з землі. Такі речі не принесуть користі.

При замішуванні тіста не можна голосно кричати і матюкатися, інакше воно не підніметься.

Невдалий день для весілля і вінчання.

Не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця, оскільки триває Різдвяний піст 2023.

Прикмети погоди 12 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо з ранку пішов сніг, то снігопади триватимуть до самого Різдва.
  • Снігопад 12 грудня віщує хороший урожай в наступному році.
  • Дим з труби йде стовпом - до похолодання.
  • Якщо протягом дня часто змінюється напрямок вітру, то весь грудень буде мінливим.
  • Якщо на Спиридона багато снігу намело, то весна буде пізньою.
  • Небо при заході сонця помаранчеве - до ясної, але морозної погоди в найближчі дні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...