Народні прикмети на 12 липня. У день пам'яті перших мучеників Київській Русі жінкам не можна плакати, інакше весь рік ходитимуть у сльозах

12 липня за новим церковним календарем (25 липня - за старим) - день пам'яті мучеників Феодора, варяга, і сина його, Іоанна. Феодор Варяг і син його Іоанн - християни, які стали першими мучениками на Київській Русі за віру. 12 липня за старим календарним стилем - день пам'яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

Про Феодора та його сина Іоанна відомо мало. У літописі сказано, що Феодор народився в X столітті, довгий час він служив у Візантії - там і прийняв святе хрещення. Язичницьке ім'я Феодора було чи то Тур (Утор (скандинавське Тор), чи то Утор (скандинавське Оттар). Пізніше він переїхав до Києва, це були часи правління князя Володимира. У Феодора був малолітній син.

Батько і син вони постраждали за Христа. На малого Іоанна випав жереб язичників,щоб принести його в жертву богам. Цьому протистояв батько, Феодор - він викривав язичницьких кумирів і не збирався віддавати свого сина. Натовп язичників, підбурюваний жерцями, убив і дитину, і його батька.

Точна дата загибелі варягів Феодора та Іоанна невідома - імовірно, це сталося 12 липня 978 року, коли розпочався перший період торжества язичництва в Києві, або ж улітку 983 року, коли було повстання язичників по всьому слов'яно-германському світу. Вважається також, що події, які сталися з Феодором та Іоанном, певною мірою вплинули на рішення Володимира стати християнином. Князя вразила мужність, з якою варяг самотужки протистояв натовпу розлючених киян, захищаючи свою віру.

Деякі історики припускають, що на місці будинку варяга Володимир звів першу кам'яну Десятинну церкву - 1908 року біля стін церкви було виявлено залишки будинку, зруйнований двоповерховий дерев'яний зруб розміром 5,5 на 5,5 метрів.

Церковне свято 12 липня за старим стилем

Прикмети на 12 липня

12 липня - прикмети сьогоднішнього дня / pexels.com

За прикметами дня судять, якою буде погода до кінця літа і взимку:

  • багато роси випало - день буде сонячним, а залишок літа - спекотним;
  • немає роси зранку - до дощу;
  • туман випав - урожай буде поганим;
  • холодний день 12 липня - зима буде з морозами;
  • у лісі багато грибів - до швидкого похолодання.

У народному календарі 12 липня - свято Великі роси, з цього дня починає випадати велика роса, а також Прокл Плакальщик - на честь святих мучеників Прокла та Іларія, пам'ять яких також звершується цього дня.

Що не можна робити 12 липня

12 червня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, заздрості, жадібності, наклепу, пліток, помсти і зневіри.

За народними прикметами цього дня не слід займатися важкою фізичною працею жінкам, робити ремонт, прибирати і шити (якщо це не професія) - вважається, що так можна накликати хвороби. Також жінкам цього дня не можна плакати, інакше весь рік ходитимуть у сльозах.

Що можна робити 12 липня

До Феодора Київського звертаються з молитвами про зміцнення віри, збереження благочестя, зцілення захворювань.

За народними повір'ями в цей день слід обов'язково допомогти тому, хто потребує, шлях навіть порадою. Вважається, що роса 12 липня має цілющу силу, і за можливості потрібно обов'язково пройтися по ній босоніж. Наші предки вмивалися росою, щоб довше залишатися молодими, а також вилікувати хвороби і захиститися від пристріту. Також цього дня збирають лікарські рослини і заготовляють їх.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? - Злий Одесит

вівторок, 17 вересень 2024, 0:30

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? В последнее время тема «мирных переговоров» между Украиной и Россией приобрела второе дыхание, которое в медийном пространств...

На Покровському операційному напрямку противник зумів трохи розширити вклинення в районі Новогродівки, однак за Лисівку та Сухий Яр, зачепитися йому поки не вдається - Костянтин Машовець

понеділок, 16 вересень 2024, 23:19

1. На Куп'янському напрямку, очевидно, противник силами 1-ї "гвардейской" танкової армії (ТА), а саме - її 2-ї "таманской" мотострілецької дивізії (мсд), при дієвій участі 4-ї "кантемировской" танкової дивізії (тд), активно рветься до річки Оскіл по на...