Народні прикмети на 12 серпня. Що цього дня не робили українські дівчата, щоб не засидітись у дівках

12 серпня за новим церковним календарем (25 серпня за старим) - день пам'яті мучеників Фотія, Аникити та інших, які постраждали за віру в III-IV століттях. У народі день прозвали Фотя Повітковий. За старим календарним стилем і що можна й не можна робити в день пам'яті апостолів від 70-ти Сили, Силуана, Крискента, Епенета й Андроника та мученика Іоана Воїна.

Аникита і Фотій жили в Нікомідії. Аникита був членом Сенату, а Фотій був його племінником. Це були часи правління імператора Діоклетіана, який сам був язичником і влаштовував гоніння на християн.

Влада зажадала від жителів Нікомідії здійснити жертвопринесення римським богам, але Аникита і Фотій відмовилися. Аникиту відправили під суд, де він свідчив, що лише Христос - істинний Бог. За сповідування християнської віри Аникиту і Фотія піддали тортурам, але Господь зберігав святих неушкодженими. Тоді мучеників стратили.

Прикмети на 12 серпня

12 серпня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня можна дізнатися, якою буде погода, а також урожай цибулі та часнику:

  • випало роси багато - ще тиждень стоятиме ясна погода;
  • похмуро цього дня - бабине літо буде коротким;
  • туман над лісом - чекай дощу;
  • іній і перші заморозки 12 серпня - буде багатий урожай озимих, цибулі та часнику.

У народному календарі 12 серпня - свято Фотія, Фотя Повітковий. За старих часів люди цього дня прибирали у повітках - приміщеннях для зберігання корму, сіна, дров і городнього інвентарю, звідси й пішла назва свята. Народне свято 12 серпня відоме також під назвами Михей-тиховій, Іван Воїн, Силуан і Сила, Силін день.

Що не можна робити 12 серпня

12 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, лайки, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти в допомозі та милостині тому, хто просить.

У народі кажуть, що сьогодні не слід влаштовувати гучні застілля - цей день любить тишу. Не радять свататися 12 серпня - дівчина може відмовити або виникнуть проблеми під час весільних клопотів. Також вважається, що цього дня не можна проходити повз церкву, особливо незаміжнім дівчатам, інакше довго не вийдуть заміж - варто зайти до храму хоча б ненадовго та помолитися.

До свята Успіння Пресвятої Богородиці триває Успенський піст - тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Що можна робити 12 серпня

У молитвах до святих Аникити і Фотія звертаються з проханнями про швидке одужання, просять здоров'я для рідних, захисту від сімейних негараздів, потопів, пожеж, війни та міжусобиць. Святих вважають покровителями церковних учителів і місіонерів - вони допомагають творити добрі справи.

За народними звичаями в цей час сіяли озимі. Добре сьогодні робити прибирання в коморах, на балконі, а також збирати обліпиху і заготовляти її на зиму - у народі вірять, що цього дня вона має особливі лікувальні властивості.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни просунулися на Покровському напрямку: Окуповано ще два населені пункти Донбасу - DeepState (мапа)

середа, 14 серпень 2024, 23:59

Триває 903-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські окупаційні війська просунулися на Донбасі. Про це повідомляє моніторинговий проєкт DeepState, передають Патріоти України. Зазначається, що окупанти мали успіх, перед усім на Покро...

"В Судже Новый Год будут встречать по украинскому времени и с поздравлениями Зеленского": Коваленко порахував динаміку накопичення ворогом військ на Курщині

середа, 14 серпень 2024, 20:00

За тиждень наступу українські підрозділи заволоділи вже 1100 кв км прикордонної території рф та близько 2000 полонених. Патріоти України пропонують ознайомитись з розрахунками та прогнозом відомого військового аналітика Олександра Коваленко щодо розви...