Народні прикмети на 12 січня. Головні заборони та традиції на Тетянин день

Християни східного обряду 12 січня за новим стилем вшановує пам'ять великомучениці Тетяни Римської. За новим календарем в цю дату настає Тетянин день (за старим стилем його відзначають 25 січня).

Тетяна походила з багатої сім'ї, її батьки були християнами і доньку також виховали в цій вірі. Коли дівчина досягла повноліття, то прийняла рішення відмовитися від заміжжя і присвятити себе служінню церкві. Незабаром за доброчесне життя її поставили дияконисою.

Одного разу язичники схопили Татіану та привели до храму Аполлона - там вони примушували дияконісу поклонитися статуї бога. Татіана ж стала молитися до Ісуса, і тієї ж миті стався землетрус, який обвалив частину храму. За молитвою Татіани статуї язичницьких богів руйнувалися тричі, дівчину піддавали тортурам, але ті або не завдавали шкоди, або ж рани гоїлися за ніч. Під час одних із таких тортур Татіана стала молитися Богові, і Він відправив до її мучителів чотирьох ангелів - після цього кати увірували в Христа. Інші гонителі, злякавшись, засудили мученицю на страту - разом із нею стратили і її батька.

В цю пору наші предки намагалися не виходити на вулицю через хуртовини і погану погоду. День проводили вдома, займаючись рукоділлям, прибиранням, вихованням дітей. Жінки в цю дату пекли в печі круглий коровай, щоб закликати сонце і сонячне тепло. Кожен член сім'ї повинен був з'їсти хоча б шматочок випічки.

За юліанським календарем 12 січня вшановують християнську мученицю Анісію Солунську.

Анисин день вважається вдалим для лікування будь-яких хвороб шлунка. У людей, які довго мучаться шлунковими болями, лікування пройде успішно.

Що не можна робити 12 січня

Не варто приймати подарунки від незнайомих і малознайомих людей.

На вулиці не можна піднімати з землі гроші і загублені іншими людьми речі, особливо на перехрестях.

Шити і прясти в цей день - до проблем із зором.

Їсти солону їжу 12 січня - до болю в шлунку.

Прикмети погоди 12 січня

  • Чим більше жиру на внутрішніх органах тварин, тим холоднішим буде залишок зими.
  • Потепління в цей день віщує пізню і холодну весну.
  • Великі снігові замети в цей день віщують хороший урожай зерна в цьому році.
  • Снігопад 12 січня обіцяє дощове літо.
  • Подув західний вітер - до гарної риболовлі.
  • Вночі яскраво видно зірки - до морозного лютого, але ранньої весни.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...