Народні прикмети на 12 вересня. Українці здавна цього дня уникали стригти волосся і нігті

12 вересня за новим церковним календарем (25 вересня за старим) закінчується святкування Різдва Пресвятої Богородиці, А також день пам'яті священномученика Автонома Італійського. У народному календарі день отримав назву Артамон Змійовик (видозмінене ім'я Автоном,- ред.). За старим календарним стилем - день пам'яті святителів Олександра, Іоана Пісника і Павла Нового, патріархів Константинопольських.

Автоном жив за часів правління імператора-язичника Діоклетіана і був єпископом у місті Пренесте. Коли почалися гоніння на християн, Автоному довелося піти в інше поселення - Сорею, де його прихистив благочестивий Корнилій. Там єпископ багато проповідував, навернув до християнської віри чимало людей, побудував церкву на честь Архангела Михаїла і зробив Корнилія дияконом.

Але сам Автоном вирішив піти в інші місця, щоб проповідувати і там. Повернувся він лише через кілька років і висвятив Корнилія в єпископи. Коли Автоном потрапив у сусіднє селище, то під впливом його проповіді там зруйнували язичницький храм. Язичницькі жерці не пробачили цього єпископу і вбили його під час богослужіння. Мощі святого знайшли нетлінними через 60 років і створили храм в ім'я священномученика Автонома.

***

12 вересня відзначають також віддання (завершення) свята Різдва Пресвятої Богородиці, яке триває з 8 вересня. Цього дня у храмах відбуваються урочисті служби, присвячені Божій Матері.

Прикмети на 12 вересня

За прикметами дня орієнтуються, якою буде погода найближчим часом і зима:

  • якщо до цього дня на березах і дубах усе листя опало - до теплої зими, а якщо багато листя - буде сувора зима;
  • гарна погода цього дня - протримається ще кілька днів;
  • багато жолудів вродило - наступний рік буде врожайним.

У народі 12 вересня - свято Артамон Змійовик, ім'я Автоном переробили для милозвучності, а Змійовиком прозвали, бо змії цього дня ховаються в нори.

Що не можна робити 12 вересня

12 вересня, як і на свято Різдва Богородиці, а також у будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу, осуду, виступає проти заздрощів, жадібності, помсти та відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

По можливості в цей день слід уникати важкої роботи. За народними прикметами не можна стригти волосся і нігті. Також 12 вересня не радять йти в ліс - велика ймовірність зустріти там змій.

Що можна робити 12 вересня

У віддання свята Різдва Пресвятої Богородиці заведено робити те саме, що і на саме свято - добре піти на службу до храму, помолитися, подякувати Богородиці за все і попросити не залишати в скрутну хвилину.

Хорошов цей день зробити якусь добру справу - добро повернеться сторицею.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Наступ на Снагость: Війська РФ намагаються переломити хід бойових дій у Курській області та деблокувати "мішок" у Глушковському районі, - ISW

четвер, 12 вересень 2024, 8:30

З 10 вересня російські війська почали проводити контратаки у Курській області. Протягом двох днів, 10 та 11 вересня захопили кілька населених пунктів на північний схід і південь від Коренево. Як передають Патріоти України, про це йдеться у свіжому зв...

Народні прикмети на 12 вересня. Українці здавна цього дня уникали стригти волосся і нігті

четвер, 12 вересень 2024, 7:05

12 вересня за новим церковним календарем (25 вересня за старим) закінчується святкування Різдва Пресвятої Богородиці, А також день пам'яті священномученика Автонома Італійського. У народному календарі день отримав назву Артамон Змійовик (видозмінене ім...