Народні прикмети на 13 грудня: Відьмині посиденьки

13 грудня свято Україна / фото picjumbo.com

Християни східного обряду 13 грудня за новим стилем згадує пам'ять святих мучеників Євстратія, Авксентія та Ореста. Наші предки по погоді в це народне свято визначали, яким буде січень. Якщо день морозний і сніговий, то і перший місяць наступного року таким буде.

13 грудня називали відьмині посиденьки. Люди вірили, що в цю дату відьми і чаклунки збираються на віче, а разом з собою приносять хуртовини і вітер. Селяни побоювалися, що відьми можуть вкрасти або замучити худобу, тому не випускали домашніх тварин.

13 грудня вважається вдалим для весілля, любовних справ, побачень. У дівчат в цю дату успішно проходять ворожіння на женихів, хоча церква такі ритуали не схвалює.

За старим календарем 13 грудня вшановували одного з дванадцяти апостолів Андрія Первозванного. У день Андрія Первозванного в українців прийнято гадати на долю і на суджених. За сучасним календарем це свято тепер відзначають 30 листопада.

Серед української молоді в Андріїв день були популярні Андріївські вечорниці. Дівчата в цей день готували вареники і голубці, а також пекли печиво у формі колеса. Такі коржики називали "калити". Калити підвішували до стелі. Юнаки підстрибували і намагалися відкусити шматок печива.

Що не можна робити 13 грудня

Не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти і рибу, оскільки триває Різдвяний піст. Також заборонені галасливі багатолюдні гуляння і зловживання алкоголем.

У цей день строго заборонено лаятися матом, інакше привабите негатив в своє життя.

Не можна випускати на вулицю без нагляду домашню худобу, інакше тваринам може нашкодити нечисть.

Не варто скаржитися на долю, хвороби і проблеми в цей день, щоб ситуація не погіршилася.

Прикмети погоди 13 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і морозний день віщує швидке похолодання.
  • Сніг, що випав в цей день, не розтане до Нового року.
  • Хмари пливуть низько і швидко - до поривчастого холодного вітру.
  • Якщо кішка багато вмивається, то погода буде ясною і морозною.
  • Яка погода сьогодні, таким буде січень.
  • Сонце сідає в хмари - до посилення снігопадів.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд карти бойових дій за 25 вересня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 27 вересень 2024, 0:34

25 вересня, 945 доба оборони України проти російської навали. Ситуація на Вугледарі загострюється: які нові атаки готує ворог? Які втрати зазнає російська армія в цьому стратегічно важливому регіоні? Чи вдасться українським захисникам утримати позиції?...

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...