Народні прикмети на 13 липня. Про що українці здавна цього дня просять архангела Гавріїла. Що прийнято робити, аби привернути в дім добро і достаток

13 липня за новим церковним календарем (26 липня - за старим) - Собор архангела Гавриїла. У народі день дістав назву Гаврило Літній. 13 липня за старим календарним стилем - Собор 12-ти апостолів.

Архангел Гавриїл - один із семи головних архангелів, наближених до Христа та один з двох найбільш відомих за біблійними подіями, поряд з архістрататигом Михаїлом. Архангела називають служителем чудес і таємниць Божих. У Святому Письмі про цього Вісника Божого сказано кілька разів. Так, Гавриїл відкрив пророку Мойсею таємницю створення світу й допоміг написати Книгу Буття. Також саме Гавриїл сповістив Анну, матір Богородиці, що незабаром народиться донька, Діві Марії приніс звісточку про появу на світ Сина Божого. А Йосипа попередив про наміри Ірода вбити всіх немовлят - і в такий спосіб врятував Святе Сімейство: маленького Ісуса, Богородицю та самого Йосипа. Діву Марію архангел опікав усе її земне життя.

На іконах Гавриїла часто зображують як юнака, який тримає в руці квітучу райську гілку або білу лілію. Іноді він зі сферичним дзеркалом або з палаючою свічкою всередині світильника.

Собор архангела Гавриїла 13 липня відзначають на честь освячення храму, який був побудований у Константинополі в XVII столітті.

Цього дня у багатьох храмах відбуваються святкові богослужіння, під час яких віряни моляться і просять захисту та благословення у архангела Гавриїла. В церквах проводяться літургії, читаються спеціальні молитви і співаються піснеспіви на честь святого.

У культурних традиціях багатьох народів, де християнство є основною релігією, це свято супроводжується різноманітними обрядами та звичаями, які підкреслюють важливість архангела Гавриїла як захисника і посланця Божого.

Шанують його і мусульмани як одного з чотирьох архангелів і посланця Божого (Аллаха). В Корені сказано, що Джібрі́л (Джабраї́л) є головним посередником між Всевишній та пророками, в тому числі Мухамедом, котрого захищав від невіруючих і якому допомагав укладати сам Коран. Слово Джібріль складається з двох давньосемітських слів — джібр («раб», «слуга») та іл («Бог»), і означає «Раб Аллаха».

Прикмети на 13 липня

  • погода цього дня суха - буде погожа осінь;
  • сильний дощ пішов - до неврожаю;
  • жито вже дозріло - у лісі буде багато грибів;
  • коропи "кружляють" у водоймах - чекай негоди.

У народному календарі 13 липня - свято Гаврила Літній, Гаврилів день. У цей час зазвичай займаються збором урожаю.

Що не можна робити 13 липня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, заздрості, жадібності, наклепу, пліток, злості, помсти і зневіри.

За народними традиціями, хоч цей день і святковий, заборони на роботу немає. Навпаки - не можна лінуватися і байдикувати. Не слід у це свято брати й давати гроші в борг, а якщо є борги, то постарайтеся їх повернути, щоб не мати фінансових проблем протягом усього року.

Що можна робити 13 липня

До архангела Гавриїла звертаються з молитвами про добробут у домі та позбавлення від різних хвороб, жінки моляться святому про народження дитини. Архангела вважають захисником вірян - він направляє на праведний шлях, а зрадників і брехунів карає.

За старих часів у цей день було заведено пекти пироги і пригощати ними нужденних - вважається, що так можна привернути в дім добро і достаток. Як уже говорили, традиційно цей день присвячували роботі - щоб рік був благополучним, у день архангела Гавриїла потрібно працювати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? - Злий Одесит

вівторок, 17 вересень 2024, 0:30

Соревнование посредников на возможных переговорах между Украиной и Россией идет полным ходом. В чем их интерес и каковы шансы? В последнее время тема «мирных переговоров» между Украиной и Россией приобрела второе дыхание, которое в медийном пространств...

На Покровському операційному напрямку противник зумів трохи розширити вклинення в районі Новогродівки, однак за Лисівку та Сухий Яр, зачепитися йому поки не вдається - Костянтин Машовець

понеділок, 16 вересень 2024, 23:19

1. На Куп'янському напрямку, очевидно, противник силами 1-ї "гвардейской" танкової армії (ТА), а саме - її 2-ї "таманской" мотострілецької дивізії (мсд), при дієвій участі 4-ї "кантемировской" танкової дивізії (тд), активно рветься до річки Оскіл по на...