Народні прикмети на 13 листопада: День пам'яті Іоанна Златоуста. Ворожіння на варениках. Обережно з подарунками. Віщі сни

Православна церква України 13 листопада за новим стилем вшановує пам'ять Константинопольського архієпископа Іоанна Златоуста.

Наші предки 13 листопада мали незвичайну традицію - ліпили вручну вареники і пельмені. На вулиці вже ставало холодно і сиро, дороги через бруд ставали непрохідними, а сільськогосподарські роботи закінчилися. Людям нічим було зайнятися на вулиці, тому вони ліпили вареники і пельмені всією сім'єю. Частину виробів відразу варили і з'їдали, а решту заморожували на зиму.

Популярні в українців були ворожіння на варениках. Під час ліплення вареників додавали особливі начинки, які символізували різні речі. Наприклад, сіль - гіркота, цукор - радість, монетка - багатство, горох - відпочинок, огірок - здоров'я. Кому яка начинка дістанеться, така доля і буде у людини.

На вулицю люди намагалися не виходити. Вважали, що в цю 13 листопада дмуть сильні вітри, які можуть принести хворобу людині і продути спину. За давнім віруванням в день Златоуста всі рослини припиняють рости і впадають в сплячку.

За старим стилем церква 13 листопада згадує ченців Києво-Печерського монастиря Спиридона і Никодима. Це церковне свято здавна вважається вдалим для мисливців і рибалок. А власники курей в цей день різали птахів на м'ясо. Для міцного здоров'я в цю дату потрібно з'їсти блюдо з курки або випити курячий бульйон.

Що не можна робити 13 листопада

Без потреби в цей день небажано виходити з дому.

Невдалий день для працевлаштування та пошуку нової роботи. Також в цей день не варто сперечатися з колегами, інакше відносини будуть зіпсовані надовго.

Не даруйте і не приймайте в подарунок взуття і нижню білизну в цей день. Якщо вам піднесли такий подарунок, то дайте дарувальнику символічну плату.

Хороший сон в ніч з 13 на 14 листопада краще нікому не розповідати, інакше він не збудеться. А про кошмар краще навпаки розповісти.

Прикмети погоди 13 листопада

У цей день існують такі прикмети погоди:

  • Іній і дощ в цей день віщують хороший урожай в наступному році.
  • Ворони голосно каркають - до відлиги.
  • Дим від багаття стелиться над землею - до потепління, піднімається вгору - до морозів.
  • Якщо у рибалки в улові вся риба дрібна, то зима буде теплою і мокрою.
  • Ясна і сонячна погода віщує похолодання і дощі в найближчі дні.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...