Народні прикмети на 13 серпня. Що обов'язково треба зробити цього дня, щоб не мучило решту життя

13 серпня за новим церковним календарем (26 серпня за старим) - день пам'яті преподобного Максима Сповідника, який прославився як противник єресі. За старим календарним стилем і що можна і не можна робити в день пам'яті святого Євдокима Каппадокіянина

Максим народився в VI столітті, в Константинополі і походив зі знатної родини. Він отримав гарну освіту, виховали його в християнських традиціях. Тим часом на престол зійшов імператор Іраклій, який поставив Максима своїм першим секретарем за його чесноти й освіченість. Але через три роки Максим вирішив піти зі служби, щоб присвятити себе служінню Господу.

Спочатку він вирушив у монастир Богородиці в Хрисополі, недалеко від Константинополя, де став ченцем, а згодом і ігуменом монастиря. Опісля ігумен Максим переїхав до Георгіївського монастиря в Кизику. Там він написав свої перші твори про молитву, безпристрасність і милосердя. 626 року, коли на Константинополь напали перси і варвари, Максиму довелося переїхати на острів Крит, а потім на Кіпр і в Карфаген. Там він познайомився з преподобним Софронієм, і вони разом стали на захист християнства проти єретиків.

За це й потрапили під гоніння. Коли імператором став Констант II, Максима судили як державного злочинця, і 655 року відправили на заслання до Фракії. У 662 році відбувся ще один суд - цього разу преподобного заслали на Кавказ, там він і помер.

Преподобний Максим Сповідник залишив велику богословську спадщину, у своїх працях він давав пояснення важких місць зі Священного Писання, а також викладав православне вчення про Божественну сутність та іпостась, про Боговтілення і про обоження людської природи.

Прикмети на 13 серпня

За погодою цього дня можна дізнатися, якими будуть вересень і зима:

  • сильний вітер розібрався - вересень буде з дощами;
  • день тихий і безвітряний - скоро буде негода;
  • листя на березі вже почало жовтіти - чекай скоро заморозки;
  • спекотний день видався - зима буде морозною, а якщо прохолодний - то теплою.

У народному календарі 13 серпня - свято Максим-сповідник. Народне свято 13 серпня також відоме під назвами Євдокимів день, Євдокимове заговіння.

Що не можна робити 13 серпня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лихослів'я, зла, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти в допомозі та милостині.

Заборонено бурхливо веселитися і розпивати алкоголь - триває Успенський піст. Тим, хто дотримується посту, в цей час не можна їсти продукти тваринного походження.

Також вважається, що цього дня потрібно всіляко уникати конфліктів - якщо хтось починає лаятися, слід промовчати.

Що можна робити 13 серпня

Преподобного Максима Сповідника вважають покровителем студентів, богословів і проповідників. До святого звертаються по допомогу в навчанні та зміцненні віри, просять про порятунок заблукалих душ. Преподобний наставляв: "Якщо злопам'ятствуєш на когось, молися за нього".

У народі цього дня заведено просити прощення і відпускати образи - вважається, що якщо цього не зробити, то вони будуть терзати душу до самої смерті.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни просунулися на Покровському напрямку: Окуповано ще два населені пункти Донбасу - DeepState (мапа)

середа, 14 серпень 2024, 23:59

Триває 903-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські окупаційні війська просунулися на Донбасі. Про це повідомляє моніторинговий проєкт DeepState, передають Патріоти України. Зазначається, що окупанти мали успіх, перед усім на Покро...

"В Судже Новый Год будут встречать по украинскому времени и с поздравлениями Зеленского": Коваленко порахував динаміку накопичення ворогом військ на Курщині

середа, 14 серпень 2024, 20:00

За тиждень наступу українські підрозділи заволоділи вже 1100 кв км прикордонної території рф та близько 2000 полонених. Патріоти України пропонують ознайомитись з розрахунками та прогнозом відомого військового аналітика Олександра Коваленко щодо розви...