Народні прикмети на 14 березня. Чому у Венедиктів день треба бути особливо уважними до домашніх тварин

14 березня за новим стилем (27 березня за старим) християни східного обряду згадують преподобного Венедикта, засновника західного чернечого ордену бенедиктинців. У народному календарі - Венедиктов день.

Венедикт народився 480 року, в Нурсії (Італія). У 14 років його відправили вчитися до Риму, місто справило на хлопчика погане враження - він був шокований аморальністю його жителів. Після навчання Венедикт пішов жити в церкву апостола Петра в Еффеді, а за кілька років пішов у гори, де жив відлюдником у молитвах і пості. Потім він оселився неподалік від міста Касина в Кампанійській країні й там, на місці язичницького храму, побудував церкву на честь Іоанна Хрестителя, а поруч із нею заклав монастир Монте-Кассіно і став його ігуменом. Громада Монте-Кассіно поклала початок ордену, названому згодом орденом бенедиктинців. Для нього преподобний склав свій знаменитий статут, який пізніше став фундаментом усього західного чернецтва.

Преподобний Венедикт був відомий своєю чудотворною силою і прозрінням - до нього йшли з проханнями позбавити від важких недуг, бісів, за переказами, одного разу святий навіть воскресив дитину.

Свято 14 березня за старим стилем - день пам'яті святої Євдокії Іліопольської.

Прикмети на 14 березня

У Венедиктів день було прийнято шанувати домашню худобу, особливо коней і корів. За прикметами судять про погоду найближчим часом і влітку:

  • якщо цього дня чути грім - до врожайного літа;
  • горобці купаються - скоро буде тепло;
  • хмари високі - погода налагодиться;
  • дятел по сухому дереву стукає - до теплої погоди.

Вважається, що якщо цього дня мороз, то весь тиждень буде холодним.

Що можна робити 14 березня

Святому Венедикту моляться про допомогу в сімейних справах, просять зцілення від хвороб.

За народними повіррями цього дня домашні тварини можуть віддячити господарям за турботу і можуть виконати будь-яке бажання. Для цього треба підійти до тварини і попросити пошепки допомогти здійснити задумане.

Що не можна робити 14 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, влаштовувати розбірки, ображати тварин.

За народними прикметами не слід брати в руки гострі предмети, тому не можна колоти дрова, пиляти дерево і точити ножі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...