Народні прикмети на 14 липня: Обов'язково зробіть добру справу та не викидайте залишки їжі. Про що моляться святим отцям і Стефану Чудотворцю

Перший Нікейський (Вселенський) собор, 325 рік. Імператор Костянтин Великий та єпископи. Києво-Печерська Лавра, Троїцька Надбрамна церква. Розпис 18 сторіччя

14 липня за новим церковним календарем (27 липня - за старим) - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів, а також преподобного Стефана Махрищського, прозваного Чудотворцем. 14 липня за старим календарним стилем - день пам'яті безсрібників і чудотворців Косми і Даміана .

Вселенські собори - це зібрання предстоятелів і представників усіх помісних церков. Церква скликала собор, коли потрібно було розв'язати будь-яке спірне питання або проблему, виробити певний загальний підхід або бачення. Постанови, ухвалені на соборі, записували в Книгу канонів (правил) і згодом церква приймала їх як вчення.

Іноді траплялося, що під жорстким тиском імператора або впливового єпископа учасники соборів ухвалювали рішення, що суперечили євангельській істині та церковному переказу, - згодом такі собори церквою відкидалися.

Загалом православна церква визнає сім святих Вселенських соборів:

  • Нікейський I - 325 рік, проти єресі Арія;
  • Константинопольський I - 381 рік, проти єресі Македонія;
  • Ефеський - 431 рік, проти єресі Несторія;
  • Халкідонський - 451 рік, проти єресі монофізитів;
  • Константинопольський II - 553 рік, "Про три глави";
  • Константинопольський III - 680-681 роки, проти єресі монофелітів;
  • Нікейський II - 787 рік, проти єресі іконоборців.

Святкування святим отцям шести соборів пояснюється тим, що сьомий собор було визнано Вселенським таким на Помісному Константинопольському Соборі у 879-880 роках, тоді як кожен із попередніх шести - затверджено Вселенським на наступному за ним.

Сенс особливого вшанування святих отців Вселенських соборів у тому, що тільки собори володіли даром виносити непогрішні визначення в царині християнської віри і церковного благочестя в кризові моменти церковної історії. Також церква ніколи не відступає від колишніх догматичних визначень, вироблених церковних канонів і не замінює їх новими.

Пам'ять святих отців шести Вселенських соборів відзначають у неділю, найближчу до 16 липня, тому у свята немає фіксованої дати.

Про що говорять прикмети на 14 липня

За прикметами дня можна дізнатися погоду найближчим часом, а також судити про те, якою буде осінь:

  • якщо на світанку сонце в хмарах - чекай вдень дощу;
  • дощ пішов цього дня - ще тиждень литиме;
  • глухий грім чути - до невеликого дощу, а якщо грім сильний - буде затяжна злива;
  • сухо і ясно 14 липня - до теплої і погожої осені, а якщо день дощовий - осінь буде холодною і короткою.

У народному календарі 14 липня - свято Акила Солом'яний. Прозвали день так на честь апостола від 70-ти Акили, пам'ять якого також звершується в цю дату. Також день називали Дозори і з ним пов'язаний цікавий звичай: оскільки погода була мінливою, то, щоб не втратити врожай через раптовий шторм і дощ, у полі виставляли дозорного. Він за першої ж небезпеки кликав на допомогу.

Що не можна робити 14 липня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, заздрості, жадібності, наклепу, пліток, злоби, помсти і зневіри.

Народні прикмети забороняють викидати залишки їжі зі столу - це до бідності, а також не слід піднімати знайдені гроші - залишишся з порожнім гаманцем.

Що можна робити 14 липня

У святих отців просять зміцнити віру і сили духу, щоб вижити і вистояти в життєвих негараздах.

За народними повір'ями цього дня слід обов'язково зробити якусь добру справу - тоді незабаром отримаєш подарунок від долі. Природа 14 липня має цілющу силу - можна вирушати за місто, або йти до лісу по гриби, як це робили наші предки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...