Народні прикмети на 14 серпня. Що українські дівчата вчиняли цього дня, щоб не пройшло повз особисте щастя

14 серпня за новим церковним календарем (27 серпня за старим) - день пам'яті преподобного пророка Михея, одного з 12 "малих пророків" і автора книги пророцтв, перенесення мощей преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського, і відзначають передсвяткування Успіння Пресвятої Богородиці. У народі день прозвали Михей Тиховій.

За старим календарним стилем сьогодні свято винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього (Медовий Спас) і день пам'яті семи мучеників Маккавеїв, матері їхньої Соломонії та вчителя Єлеазара.

***

Назва "малі пророки" пов'язана з об'ємом книг пророцтв, які увійшли до Біблії - він менший, ніж у "великих пророків", наприклад, у Ісаї, Даниїла. Михей, що в перекладі означає "хто подібний до Бога", розпочав своє пророче служіння 778 року до Різдва Христового. Він був простим селянином родом з Іудеї. Існує припущення, що Михей був сучасником пророка Ісаї, і, можливо, його учнем.

Майже 50 років він передбачав долі народу Ізраїлю. Так, пророк Михей передбачав навалу на Іудею ассірійського царя Сеннахеріма, полон ізраїльтян, падіння Іудейського царства, руйнування Єрусалима та інші лиха. Не боячись гніву, він викривав гріхи й злочини правителів, псевдопророків і нечистих священиків. Був випадок, коли Михея кинули до в'язниці за те, що він передбачив царю Ахаву загибель на війні.

У книзі пророка є попередження для одноплемінників - якщо вони не зміняться і не почнуть жити за Законом Господнім, то матимуть незавидну долю. За його пророцтвом, його земля (Ізраїль), буде спустошена, але після відновлена. Також пророк говорив про явлення Месії:

...з тебе станеться Мені Той, Який має бути Владикою в Ізраїлі, і Якого походження з початку, від днів вічних. Тому Він залишить їх до часу, доки не народить та, що має народити, тоді повернуться до Ізраїлевих синів і ті брати їхні, що залишилися. І стане Він, і буде пасти в силі Господній... і вони будуть жити безпечно... І буде Він мир.

Є кілька версій смерті пророка: за однією його вбили наближені царя Ахави, якому Михей передбачив смерть, за другою - він дожив до глибокої старості. Його мощі були знайдені за імператора Феодосія Великого, також на честь пророка було побудовано храм.

***

14 серпня за новим стилем - перенесення мощей преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського, одного з основоположників чернецтва в Київській Русі, а також видатного церковного і політичного діяча другої половини XI століття.

Про Феодосія Печерського відомо, що він народився під Києвом і був із заможної родини. Рано залишився без батька, з дитинства вивчав Святе Письмо, носив вериги і мріяв про чернецтво, незважаючи на глузування однолітків і гнів матері. Отроком він пішов із дому до Києва, щоб прийняти постриг, але в усіх монастирях йому відмовили через юний вік. Тоді Феодосій пішов до святого Антонія Печерського і там прийняв постриг.

Разом із Никоном і Антонієм він оселився в печері та став одним із творців Києво-Печерського монастиря. Згодом Феодосія висвятили в ієромонахи, а потім обрали ігуменом. У цей період (1060-1062 роки) він організував будівництво дерев'яної будівлі монастиря, куди переселилися близько 100 ченців. З ініціативи Феодосія було ухвалено перший статут Печерського монастиря, зведено багато монастирських будівель і розпочато будівництво головної монастирської церкви на честь Успіння Пресвятої Богородиці (Успенський собор). Також преподобний став засновником однієї з перших церковних бібліотек. Одним із його духовних чад Феодосія був київський князь Ізяслав Ярославич.

У житії описані чудеса, які творив Феодосій, також він прославився своїм аскетизмом. Помер преподобний 1074 року, а поховали його на його ж прохання в печері, куди він ішов у затвор на час Великого посту. У 1090 або 1091 році ігумен і братія лаври вирішили перенести мощі святого в закладену ним Успенську церкву - подія відбулася на свято Успіння Богородиці. Під час монгольської навали мощі Феодосія були заховані "під спуд", існує кілька версій, де вони можуть перебувати зараз.

Прикмети на 14 серпня

За прикметами дня можна судити, якою буде погода найближчим часом і у вересні:

  • світанок яскраво-червоного кольору - буде дощ і вітряна погода;
  • погожий день без вітру - осінь буде сухою;
  • журавлі відлітають - зима і морози будуть рано;
  • сильна гроза цього дня - вересень буде з дощами.

У народі 14 серпня - свято Михей Тиховій або Камнеклад. У народі цього дня особливо шанували мулярів - будівельників будинків і храмів. Народне свято 14 серпня відоме також як Феодосій Київський, Медовий Спас, Мокрий Маккавей.

Що не можна робити 14 серпня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості, пліток і наклепу, заздрості та жадібності, помсти, відчаю.

За новим стилем 14 серпня - передсвято Успіння Пресвятої Богородиці. Напередодні свята забороняється шуміти, лаятися, підвищувати голос на родичів і дітей, пити алкоголь. У народі вважається, що на порушників чекають хвороби та сімейні негаразди. Також не слід ходити в рваному і брудному одязі, відмовляти в допомозі та милостині - сам опинишся в нужді. Але ось давати в борг гроші не варто - віддасте з дому фінансове благополуччя, не можете відмовити - позичте завтра.

Цього дня закінчується Успенський піст - тим, хто дотримується його, не можна їсти продукти тваринного походження.

Що можна робити 14 серпня

У святого Михея просять зцілення, святий вважається заступником вдів і сиріт, у нього просять допомоги в будівництві будинку. У молитвах до преподобного Феодосія Печерського звертаються з проханнями про душевне і тілесне здоров'я, допомогу в життєвих потребах, позбавлення від бід і скорбот. Феодосій вважається покровителем і помічником ченців.

За старих часів зазвичай до 14 серпня закінчували всю основну літню роботу вдома і йшли допомагати по господарству людям похилого віку, вдовам і сиротам. У народі день вважається сприятливим для сватання, а незаміжнім дівчатам радять 14 серпня вдягнути нову річ - щоб не засиджуватися в дівках.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни просунулися на Покровському напрямку: Окуповано ще два населені пункти Донбасу - DeepState (мапа)

середа, 14 серпень 2024, 23:59

Триває 903-й день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські окупаційні війська просунулися на Донбасі. Про це повідомляє моніторинговий проєкт DeepState, передають Патріоти України. Зазначається, що окупанти мали успіх, перед усім на Покро...

"В Судже Новый Год будут встречать по украинскому времени и с поздравлениями Зеленского": Коваленко порахував динаміку накопичення ворогом військ на Курщині

середа, 14 серпень 2024, 20:00

За тиждень наступу українські підрозділи заволоділи вже 1100 кв км прикордонної території рф та близько 2000 полонених. Патріоти України пропонують ознайомитись з розрахунками та прогнозом відомого військового аналітика Олександра Коваленко щодо розви...