Народні прикмети на 15 березня

15 березня весело цвірінькають горобці — чекайте на сонячний день

Православна церква України 15 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Агапія та з ним ще 7 мучеників. Жили вони за часів правління імператора Діоклетіана у IV столітті. Тоді по всіх містах ловили християн, змушували їх поклонятися ідолам. Тих, хто не погоджувався, катували. Якось під час таких катувань шестеро інших християн із натовпу не змогли витримати болю, виступили і також сказали, що сповідують християнство.

Правитель побачив, що хлопці зовсім юні, і почав переконувати поклонитися ідолам. Та вони відмовилися. Їх кинули до в'язниці, де вже сидів святий Агапій зі слугою Діонісієм. Всі ці мученики довгий час там перебували, а потім були вбиті за віру.

За старим стилем у свято сьогодні вшановують єпископа Феодота, відомого перекладача та переписувача Біблії. День Феодота з давніх-давен вважається вдалим для навчання та навчання чогось нового.

Що не можна робити 15 березня

  • Заборонено цього дня мити голову — на вас чекає розлука з рідною людиною.
  • Щоб не наврочили, не можна виходити в одязі, на якому не приколота шпилька.
  • Не варто сваритися, лихословити, лаятися.

Народні прикмети і традиції на 15 березня

  • дивилися, який сьогодні день: граки вже прилетіли на гнізда — до теплої весни;
  • весело цвірінькають горобці — чекайте на сонячний день;
  • журавлі низько летять — до негоди;
  • хмарна погода — можливо, піде дощ.

Цього дня наші предки обов'язково йшли до лісу, щоб подякувати природі за дари і попросити вибачення за втручання. Для селян ліс здавна був справжнім годувальником, адже тут збирали ягоди, гриби, мисливці ходили на полювання.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...