Народні прикмети на 15 липня. Про що українці здавна молили рівноапостольного князя Володимира Хрестителя та яких звичаїв дотримувались

15 липня за новим церковним календарем (28 липня - за старим) - день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира та його хрещення Русі.

15 липня за старим календарним стилем - Покладання ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні.

Київський князь Володимир народився близько 960 року. Він був онуком великої княгині Ольги і сином князя Святослава. 970 року Святослав поділив між трьома синами землю: Ярополку віддав Київ, Олегу - Овруч, Володимиру - Новгород. Через підступні задуми старшого брата Володимиру спершу довелося тікати до варягів, але потім він зібрав дружину, повернувся і 978 року відібрав у Ярополка київський престол.

Спочатку Володимир був язичником, у нього був свій гарем. Але коли він вирішив одружитися з візантійською царівною Анною, то Константинополь погодився з умовою, що князь прийме хрещення. Володимира хрестили в Херсонесі, при хрещенні нарекли Василем. Разом із ним обряд хрещення пройшли його сини, слуги, дружини, від яких Володимир після одруження з царівною відмовився.

У 988 році князь із дружиною Анною повернувся до Києва і незабаром у водах Дніпра відбулося історичне хрещення, що наклало відбиток на всі наступні епохи. Після цього Володимир став зводити православні церкви, заклав перший кам'яний храм Успіння Пресвятої Богородиці (Десятинну церкву), куди переніс мощі своєї бабусі Ольги, а пізніше поховав дружину. Під час правління князя звели в Києві храм Софії та кафедральний собор Пресвятої Богородиці.

У 1013 році проти князя затіяли змову його ж сини. Володимир хотів було провчити їх і вирішив піти походом, але захворів і помер. Це сталося 15 липня 1015 року в резиденції в Спас-Берестові (в цю дату і відзначають день пам'яті). Володимира таємно поховали в Десятинній церкві.

Князя Володимира за його заслуги називають Великим, а також Володимиром Красне Сонечко - він був добрий і милостивий, розділяв трапезу з жебраками, відправляв їм їжу. У якийсь момент князь навіть відмовився від смертної кари, мовляв, "не страчу - гріха боюся".

Великий князь Володимир в історію увійшов як хреститель Русі. До сонму святих зарахований як рівноапостольний.

Прикмети на 15 липня

За прикметами дня можна дізнатися погоду найближчим часом і восени:

  • зранку дощ пішов - вдень буде гарна погода;
  • на липі листя вже пожовкло - до ранньої осені;
  • туман увечері - завтра чекай дощу.

У народному календарі 15 липня - свято під назвою Володимирів день, а також Кирики-мокродирики, на честь святих мучеників Кирика та Іуліти, пам'ять яких також звершується цього дня. У народі помітили, що 15 липня часто йде дощ, а якщо стоїть сонячна погода, то кажуть: "На Володимира Красне Сонечко сонце червоніше світить".

Що не можна робити 15 липня

15 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, сварок, заздрості, жадібності, наклепу, пліток, злості, помсти і зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Здавна вважається, що цього дня не можна жати хліб - це погана прикмета. Також небажано працювати на городі, робити важку роботу, наводити лад у домі, вживати алкоголь. Забороняється користуватися гострими предметами - ножицями, пилкою, сокирою, косою - великий ризик поранитися.

Що можна робити 15 липня

У святих дня просять зміцнити віру, миру, Божої благодаті. До святого Володимира звертаються з молитвами про зцілення від хвороб, зокрема, від захворювань очей. Згідно з переказами, князь міг осліпнути, але після того, як охрестився, то одужав. Також у Володимира просять захисту від ворогів, мудрості та допомоги вирішити внутрішні проблеми в державі. Рівноапостольний вважається покровителем усіх, хто носить це ім'я.

Народні прикмети радять цього дня випити натщесерце святої води й окропити нею будинок, щоб захистити його від недоброго.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"А навіщо ще ви і ваші діти потрібні цій країні?": Ватажок "Ахмата" звернувся до батьків російських строковиків (відео)

понеділок, 19 серпень 2024, 14:49

Поки російська армія продовжує свій відступ у Курській області, а кадирівці займаються мародерством на власних територіях, командир чеченського Ахмата Апті Алаудінов вимагає, щоб обороною регіону від ЗСУ зайнялися строковики, зазначають Патріоти Україн...

"Вийде бездоганно": Продюсерка Мозгова розкрила власний секрет смачного шашлику

понеділок, 19 серпень 2024, 14:30

Українська продюсерка Олена Мозгова поділилась секретом, як приготувати "бездоганний шашлик", та розповіла, яке м'ясо обирає для приготування. Своїм рецептом Мозгова поділилась на особистій сторінці у Facebook, передають Патріоти України. Наголосила, щ...