Народні прикмети на 15 листопада - перший день Різдвяного посту. Традиції та заборони

Церква в перший день Різдвяного посту, 15 листопада за новоюліанським календарем, молитовно відзначає пам’ять мучеників та сповідників Гурія, Самона та Авіва – охоронців сімейного вогнища.

Святі Гурій і Самон були священниками, вони навертали до Христа язичників, за що були піддані гонінню з боку Діоклітіана і Максиміана. Їх схопили, повісили на дереві за руки, а до ніг прив’язали тяжкий камінь. Через 5 годин їх зняли і забили ноги в колоди, вкинувши до в’язниці. Обидва мученики були обезголовлені.

Святий Авів, який був дияконом в Едесі, постраждав за Христа при імператорі Ліцинії. Ходячи по всьому місту із помешкання в помешкання, він навчав людей вірі і переконував бути мужніми в сповіданні Христа. Добровільно віддав себе в руки воїнам-катам, що шукали його. Він твердо визнав себе християнином. За це його спалили.

15 листопада розпочинається Різдвяний піст. Він триватиме до 24 грудня. Різдвяний піст або Пилипівка триває 40 днів перед Різдвом. З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня.


Що не можна робити цього дня

  • Починається Різдвяний піст, а тому заборонено їсти молочні продукти, м'ясо, яйця.
  • Не можна лихословити, сваритися, лаятися.
  • Краще не відмовляти у допомозі.
  • Не варто влаштовувати гучні святкування.
  • Не можна давати гроші в борг.

Народні прикмети

  • Якщо пливуть низькі хмари, то погода скоро погіршиться.
  • На сході сонце має червоний колір – буде завірюха.
  • Якщо вже лежить багато снігу, то наступного року буде великий урожай.
  • Похмура, але тепла погода до негожого травня.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...