Народні прикмети на 16 квітня: Що українці традиційно робили на Іринин день і чого намагались уникати

Що не можна робити 16 квітня / фото Spike Summers, Pixabay

Православна церква України 16 квітня за новим стилем вшановує пам'ять мучениць Агапії, Ірини, Ніки, Галини, Василини та багатьох інших. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Микиту Кесарійського.

Свято 16 квітня відоме як Ірина Розсадниця. Цю дату наші предки присвячували посіву розсади перцю, капусти, огірків, помідорів, кабачків. Вірили, що всі посаджені в день Ірини культури добре приживуться і дадуть відмінний урожай. Чоловіки в цю дату ремонтували городній інвентар і орали ділянку.

Селяни в це народне свято дбали про домовика. Для нього залишали частування у вигляді каші, буханця хліба або печива. Люди вірили, що після такого домовик не буде буянити і шкодити господарям.

У свято 16 квітня люди ходили до найближчої річки або озера, набирали воду і вмивалися нею для міцного здоров'я, а також поливали джерельною водою рослини. Також цього дня ходили в лазню, обливалися водою і обтиралися мокрим рушником.

Що не можна робити 16 квітня

Не можна в цей день рвати і топтати дикі рослини.

Не заздріть іншим людям, інакше на вас перейдуть їхні проблеми та тривоги.

Подружжю не можна сваритися, згадувати старі образи, сперечатися навіть через дрібниці, інакше стосунки зіпсуються надовго.

Невдалий день для полювання і риболовлі.

Прикмети погоди 16 квітня

  • Якщо з берези зібрали багато соку, то літо буде дощовим.
  • Якщо подув вітер із півдня, то цього року вродяться ярі культури.
  • Квітки кульбаби і мати-й-мачухи вдень закрилися - до дощу.
  • Грім сьогодні віщує багатий урожай зернових культур.
  • На березі з'явилися листочки - вже можна садити картоплю.
  • Якщо яблуні вже відцвіли, то буде раннє літо.
  • Зоряна, безхмарна ніч віщує похолодання.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ракетний удар по Одесі: Пораненого екс-"регіонала" Ківалова забрала швидка - ЗМІ

понеділок, 29 квітень 2024, 20:27

В Одесі під час сьогоднішньої ракетної атаки поранено колишньго депутата Верховної Ради Сергія Ківалова За словами очевидців, літнього чоловіка забрала швидка с кровотечею, інформують Патріоти України. Як підтвердили УНІАН джерела у правоохоронних орга...

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...