Народні прикмети на 16 серпня. Українці святкують Третій Спас. Що треба зробити та що обов'язково має бути на столі на Горіховий Спас

16 серпня за новим церковним календарем (29 серпня за старим) у церкві відзначають Перенесення нерукотворного образу Господа нашого Ісуса Христа з Едесси до Константинополя. У народі свято прозване Горіховий Спас або Хлібний Спас. За старим календарним стилем - день пам'яті преподобних Ісаакія сповідника, Далмата і Фавста

За переказами, коли Ісус Христос жив на землі, в сирійському місті Едесса правив цар Авгар, який страждав від прокази. Коли він почув про чудесні зцілення Спасителя, то послав за ним до Єрусалима писаря, якому також наказав написати образ Сина Божого. Але писар не зміг зробити портрет - риси Ісуса постійно змінювалися через "невимовну благодать", яка виходила від нього. Тоді Ісус умився і витерся складеним вчетверо полотном - на тканині проступили риси Спасителя. Полотно відвезли цареві Авгарю, і той зцілився. Потім це полотно розкинули на башті, щоб і інші люди могли повірити в справжнє диво. Вважається, що цей нерукотворний образ - перша в історії ікона.

У 630 році Едессу захопили араби і заборонили поклоніння Нерукотворному Образу. Але 944 року імператор Костянтин Багрянородний викупив його в еміра (правителя) і переніс до Константинополя - образ став головною святинею міста. На жаль, у XIII столітті під час хрестового походу він був загублений.

Прикмети на 16 серпня

За прикметами дня судять, якою будуть осінь і зима:

  • журавлі вже відлетіли - на Покрову буде мороз, а якщо ще можна побачити уравлів у полі - то зима буде пізньою;
  • великий урожай горіхів - до врожаю жита наступного року;
  • вода у водоймах спокійна - осінь буде тиха, а зима - без хуртовин.

У народному календарі 16 серпня - свято Горіховий Спас, Хлібний Спас, Спас на полотні. Традиційно в цей час починається збір горіхів і закінчується збирання хліба. Народне свято 16 серпня також відоме як Антон-вихровей, Ісаакій-малинник.

Що не можна робити 16 серпня

16 серпня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки, злості, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, розпачу. Заборонено ображати будь-кого, не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Заборони на роботу в цей день немає - навпаки, на Горіховий Спас не можна лінуватися, оскільки це час збору врожаю і пора заготовок.

Що можна робити 16 серпня

Оскільки до Третього Спасу дозрівають горіхи, овочі, фрукти і зернові, то ці природні дари освячують у храмах. Це свого роду подяка Господу за те, що допоміг виростити, і прохання, щоб усе пішло на користь.

Традиційно печуть коровай із нового врожаю, які освячують у церкві й обов'язково ставлять на святковий стіл. Також готують випічку з горіхами та фруктами - пиріжки, булочки, пряники, а свіжоспечений хліб роздають малозабезпеченим. На столі на третій Спас має бути багато різноманітних страв, кожну намагаються скуштувати - щоб наступний рік був урожайним і радісним.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Навіть сусіди по будинку ніколи його не бачили: Як ізраїльтяни змогли вбити найбільш невловимого командира "Хезболли"

неділя, 18 серпень 2024, 22:11

Наприкінці липня ізраїльські військові змогли ліквідувати одного з головних командирів ліванського терористичного угруповання "Хезболла" Фуада Шукра. Його було вбито ракетним ударом у центрі Бейрута. Видання Wall Street Journal дізналося подробиці цієї...

"Варвари не міняються": 83 роки тому СРСР вчинив страшний злочин проти українського народу, - політолог

неділя, 18 серпень 2024, 21:28

"18 серпня 1941 року о 20:15 після отримання інформації про прорив німецьких військ в районі Запоріжжя греблю ДніпроГЕСу було підірвано працівниками НКВС. Унаслідок вибуху 20 тонн толу (за іншими даними – амоналу) в греблі виникла пробоїна завдовжки 13...