Народні прикмети на 16 вересня. Що цього дня в давнину робили українці, щоб убезпечити себе здоров'ям та грошима

16 вересня за новим церковним календарем (29 вересня за старим) - день пам'яті великомучениці Євфимії Всехвальної.У народі 16 вересня - свято Юхима, Людмилин день, Юхима Пташина кістка.

За старим календарним стилем - день пам'яті мучениці Василиси Нікомідійської, священномученика Анфима, єпископа Нікомідійського, та інших із ним, Пісідійської ікони Божої Матері.

***

Євфимія жила в II-III століттях у Віфінії, в сім'ї сенатора. То були часи правління імператора Діоклетіана, коли повсюдно йшли гоніння на християн. Правитель міста вирішив влаштувати язичницьке свято на честь бога Марса, але християни відмовилися брати в ньому участь і влаштували таємне богослужіння. За це їх усіх заарештували - була серед заарештованих і юна Євфимія.

Усіх непокірних відправили на суд, крім Євфимії - правитель сподівався, що вона погодиться на його залицяння. Після того, як дівчина відкинула язичника, її, як і інших, піддали різним катуванням. Дивним чином вона залишалася неушкодженою: її рятував Ангел. Тоді мученицю залишили на поталу звірам, і лише одна з ведмедиць завдала їй рану, з якої потекла кров.

Над могилою святої спорудили храм, а її мощі стали шанувати як кровоточиві. Одного разу 451 року був випадок у Халкідоні, коли в храмі Євфимії Всехвальної відбувалися засідання IV Вселенського Собору. Священики не могли сформулювати догмат православної церкви про природу Боголюдини Ісуса Христа, і було запропоновано надати вибір Духу Святому через Євфимію Всехвальну. Гробницю відкрили, на груди мучениці поклали два сувої, закрили і поставили варту. Через три дні гробницю відкрили і з подивом виявили, що сувій із православним сповіданням був у святої в правій руці, а єретичний - лежав біля ніг.

У VII столітті мощі святої перенесли до Константинополя, а пізніше, за велінням імператора-іконоборця Льва Ісавра, їх кинули в море, але християни виловили і зберегли. Зараз святі мощі перебувають у Стамбулі, в соборі святого Георгія.

Прикмети на 16 вересня

За прикметами дня можна визначити, якими будуть осінь і зима:

  • день видався теплий і сухий - буде пізня зима і без морозів;
  • листя вже пожовкло, але не опало - до довгої осені;
  • грім цього дня - зима буде без снігу.

У народі 16 вересня - свято Юхима, Людмилин день, Юхима Пташина кістка. Прозвали його так тому, що за старих часів існував звичай ловити птахів - курку або качку - і ворожити по їхніх кісточках, якою буде зима: що більше жиру наросло - то сильнішими будуть морози.

Що не можна робити 16 вересня

16 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепів, осуду, заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети дня забороняють лінуватися. Не радять цього дня розпочинати нову справу, переїжджати на нове місце і вирушати в далеку дорогу.

Що можна робити 16 вересня

У молитвах до святої Євфимії просять зцілення від зубного болю, сліпоти і захворювань очей, а також допомоги під час посухи.

Цього дня заведено ходити по гриби і заготовляти капусту на зиму - солити і квасити. За старих часів обов'язково готували щось із птиці. Головним звичаєм цього дня вважається похід у лазню або сауну, або ж можна просто прийняти ванну. Вважається, що у тих, хто не нехтує традиціями, справи підуть на лад - і здоров'я буде, і грошей на все вистачить.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ліси ще висадимо, а "ворог горить яскраво": Боєць НГУ розповів про нові "дрони-дракони" на фронті та "нереальну температуру", котру створюють терміні вогнемети (відео)

понеділок, 16 вересень 2024, 8:20

Українські військові почали використовувати на передовій нову розробку — "дрони-дракони", й окупанти вже навчились виготовляти свої "аналоги". Про це 15 вересня в ефірі телемарафону розповів командир екіпажу БПЛА "Кара небесна" 4 бригади "Рубіж" НГУ Ан...

Пекло зачекалось на набільшого нелюда XXI століття: Путін їздив у Монголію до наймогутніших шаманів, питати дозволу у духів на застосування ядерної зброї - Der Spiegel

понеділок, 16 вересень 2024, 7:49

Путін їздив у Монголію до шаманів питати дозволу на застосування ядерної зброї. Про це у неділю, 15 вересня, пише Der Spiegel з посиланням на російського письменника і журналіста, екс-главреда Дощу, Михайла Зигаря, передають Патріоти України. Зокрема, ...