Народні прикмети на 16 жовтня. Яких справ здавна уникали українці цього дня і чому

16 жовтня (29 жовтня за старим) день пам'яті святого Лонгіна Сотника і преподобного Лонгіна, воротаря Києво-Печерського, в Дальніх печерах, зазначають Патріоти України. За старим стилем - день пам'яті святого Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, а також Рустика пресвітера і Елевферія диякона.

***

Лонгін жив у I столітті. Він був одним із римських вартових, які сторожили хрест із розіп'ятим Христом. Їх називали центуріони. І так - Лонгін був тим, хто простромив списом розп'ятого Ісуса, коли той був уже мертвим. За переказами, у Лонгіна була катаракта, але в момент, коли він ударив Ісуса списом, кров бризнула на обличчя стража - і він зцілився. Після зробленого сотник Лонгін розкаявся і прийняв християнську віру.

Пізніше Лонгін охороняв Гроб Господній і бачив, як Христос воскрес. Коли сотника хотіли підкупити, щоб він дав неправдиві свідчення - нібито тіло Ісуса викрали його учні - той відмовився. Разом з іншими він вирушив до Каппадокії, де проповідував вчення про Ісуса Христа. Але коли повернувся додому, то про це дізналися старійшини міста, і переконали Понтія Пілата, що сотника потрібно вбити. За Лонгіном послали стражників, але сотник сам їх зустрів, посадив за стіл і нагодував. Воїни поняття не мали, у кого вони в гостях. Коли під час розмови з'ясували мету їхнього візиту, Лонгін і його сподвижники зізналися, хто вони, і попросили стражників виконати обов'язок. Ті запропонували сотнику втекти - він відмовився і разом з іншими його стратили. Голови мучеників воїни викинули на смітнику за містом. Через деякий час до Єрусалима прийшла сліпа жінка, якій було видіння: їй з'явився Лонгін і попросив поховати його голову. Жінка знайшла голову мученика, і в той момент, коли торкнулася її, то прозріла.

Мощі Лонгина Сотника перебувають у Римі, в церкві Святого Августина. У Ватикані, в соборі Святого Петра зберігається наконечник списа сотника.

***

16 жовтня також поминають преподобного Лонгина, воротаря Печерського, який жив у XIII-XIV століттях. Він проходив послух у Києво-Печерській обителі, і за смиренну працьовитість і молитовну старанність отримав від Бога дар передбачення.

Лонгін запам'ятався тим, що добрих людей, які відвідували Лавру, він підбадьорював, а злих, навпаки - викривав і приводив до покаяння.

Прикмети на 16 жовтня

Прикмети цього дня говорять, якою буде погода і коли вдарять перші морози:

  • ворони ходять по землі - бути теплу;
  • день видався теплим - морози будуть аж у листопаді;
  • горобці зграями літають з місця на місце - бути негоді;
  • шипшина знову зацвіла - осінь буде теплою і довгою;
  • галки влаштували пташиний базар - до теплої погоди.

У народному календарі 16 жовтня - свято Лонгин Сотник, Лонгин. Вважається, що цього дня сонячне світло має цілющу силу.

Що не можна робити 16 жовтня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні повір'я також розповідають, що сьогодні не можна робити - вважається, що цього дня не варто починати справи, для яких потрібно напружувати зір - можна його втратити.

Що можна робити 16 жовтня

У святого Лонгіна просять вилікувати хвороби очей і повернути зір. У народі мученик також вважається охоронцем воріт між світлом і темрявою, тому йому моляться з проханням захистити дім від зла, нечисті та несправедливості.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Мені сподобався План перемоги. Тішить, що згідно з ним, сама Україна нічого не повинна робити, - Роман Шрайк

середа, 16 жовтень 2024, 21:05

"Мені сподобався План перемоги. Тішить, що згідно з ним, сама Україна нічого не повинна робити, лише партнери. Якщо серйозно, презентація цього плану органічно виглядала б на зустрічі в Рамштайні, де традиційно обговорюється допомога Україні від інших ...

Ексрадниця голови НАК "Нафтогаз України" отримала за півтора року роботи в державній компанії 18 млн грн - Сазонов

середа, 16 жовтень 2024, 20:42

Ексрадниця голови НАК "Нафтогаз України" Лана Зеркаль за півтора року роботи в державній компанії отримала понад 18 млн грн, з яких майже половину – в день звільнення як "вихідну допомогу". На це звернув увагу військовослужбовець і політолог Кирило Саз...