Народні прикмети на 17 червня. Цього дня українці традиційно намагались поводитись тихіше води і нижче трави, щоб не накликати неприємності

17 червня за новим календарним стилем (30 червня - за старим) - день пам'яті великомучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла. У народі день прозвали Мануйло і Савелія. Цього дня за старим календарним стилем згадують святителя Митрофана, першого патріарха Константинопольського.

Мануїл, Савел та Ісмаїл були братами і жили в IV столітті, в Персії. Мати святих була християнкою і виховала синів також у вірі. Коли брати підросли, то вступили на військову службу.

Перський цар відправив їх як послів до імператора Юліана Відступника. Братів добре зустріли, нагодували й напоїли, і запросили на язичницьке свято з жертвопринесенням. Брати відмовилися, посилаючись на віру в Христа, імператор Юліан розгнівався і всупереч усім правилам ув'язнив посланців у темницю. Потім братів веліли катувати, але й під час тортур вони славили Бога. Тоді імператор наказав стратити послів. Коли про це дізнався перський цар, то оголосив війну Юліану. За переказами, імператора вбив святий великомученик Меркурій.

Про що говорять прикмети на 17 червня

  • яскраве сонце зранку - завтрашній день буде похмурим;
  • захід багряний - буде сильний вітер і негода;
  • веселка з'явилася ввечері - гарна погода встановиться до кінця літа.

У народному календарі 17 червня - свято Мануйла і Савелія, Сонцестій. За повір'ями цього дня сонце зупиняється - цим користується нечисть і всіляко намагається нашкодити людині. Тому день віддавна вважається одним із найнедобріших у році.

Що не можна робити 17 червня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, образ, наклепів, жадібності, заздрості, зневіри. Забороняється відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Народні забобони цього дня застерігають давати гроші в борг - сам опинишся в боргах, не можна сваритися і з'ясовувати стосунки - можна віднадити благополуччя. Також за народними повір'ями 17 червня краще провести вдома - тихіше води і нижче трави, щоб не накликати на себе неприємності.

Що можна робити 17 червня

У святих мучеників Савела, Ісмаїла та Мануїла просять зміцнення віри в Господа і допомоги в благочестивих справах. Святі допомагають винести життєві випробування, їм моляться, щоб помиритися з близькими та залагодити сімейні негаразди.

День Мануйла і Савелія вважається сприятливим для домашніх клопотів - можна робити прибирання, прати, викидати все старе. Вважається, що ввечері потрібно накрити стіл для родичів або сусідів: що більше страв буде на столі - то вдалішим буде рік. За столом потрібно обов'язково пошуміти, щоб усе лихе обійшло дім стороною.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія імовірно створила нову загальновійськову армію для розгортання в Україні, - ISW

середа, 26 червень 2024, 10:05

Російська армія нині проходить масштабні реформи, включаючи створення нових загальновійськових з'єднань армійського рівня, вважають аналітики. Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті припускає, що Росія могла сформувати ще одну загальновійськову а...

Початок переговорів з ЄС: Починайте виконувати!

середа, 26 червень 2024, 8:51

Початок переговорів про вступ до ЄС – це не подарунок для влади і не приз глядацьких симпатій. Це – визнання героїчної боротьби української Армії за підтримки Народу. Але це також – певне, остання сходинка, на яку пускають авансом. Далі – дуже складна ...