Народні прикмети на 17 серпня

що потрібно викинути з дому

17 серпня за новим церковним календарем (30 серпня за старим) - день пам'яті преподобного Аліпія, одного з перших і найкращих іконописців, який жив у Києво-Печерській лаврі. За старим календарним стилем - день пам'яті преподобної мучениці Євдокії Римлянині.

Преподобний Аліпій Печерський - православний святий, київський іконописець і мозаїст, ювелір, лікар, чернець і священик Києво-Печерського монастиря. Жив на рубежі XI-XII століть, з молодих років мешкав у Києво-Печерському монастирі, іконопису навчався у грецьких майстрів.

Є припущення, що Аліпій брав участь у розписі Успенського собору Києво-Печерської лаври (собор був зруйнований комуністами 3 листопада 1941 р.). Також іконописець прославився написанням чудотворних ікон. Дві з них збереглися до наших днів - "Печерська Богоматір з Антонієм і Феодосієм, які стоять перед ним" і "Богородиця Велика Панагія (Всесвята)", - але обидві вивезені до РФ. Крім них, Аліпій написав сім ікон деісусного ряду для однієї з київських церков на Подолі. Усі вони вважалися чудотворними, бо під час пожежі залишилися неушкодженими. Існує припущення, що Аліпій виконував також мозаїчні роботи для Михайлівського Золотоверхого собору в Києві, який було зруйновано 1933 року.

Прикмети на 17 серпня

За прикметами дня можна дізнатися, якими будуть весна і зима:

  • небо затягнуте темними хмарами - до затяжної негоди;
  • журавлі вже полетіли на південь - чекай на Покрову морози;
  • гарна погода цього дня - буде рання весна.

У народі 17 серпня - свято Миронів день, назване так на честь священномученика Мирона Кизичного, пам'ять якого також звершується цього дня. Народне свято 17 серпня відоме також як Мирон-вітрогон, Авдотья-малинівка, Євдокія-сіногнойка. Цього дня починають сіяти озимі.

Що не можна робити 17 серпня

17 серпня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня забороняють 17 серпня йти на цвинтар: за повір'ями, цього дня мертві ходять один до одного в гості, тому їм не можна заважати.

Що можна робити 17 серпня

Аліпію Печерському моляться про зміцнення віри, просять захистити від земних спокус.

Одна з головних традицій цього дня - слід допомогти, чим можеш, вдовам, сиротам і знедоленим. Також за старих часів викидали або спалювали старі речі - вважалося, що разом із ними з дому йдуть хвороби і печалі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські окупанти захопили Нью-Йорк на Донеччині - соцмережі

неділя, 18 серпень 2024, 20:23

Українськими пабликами та телеграм-каналами, які ведуть військові, розходиться інформація, що РФ повністю захопила Нью-Йорк Донецької області, передають Патріоти України. Офіційно це ні Україна, ні Росія не підтверджували. На картах, які публікують укр...

Ну, що тепер, синку, про це все скажеш? - Полонений командир роти севастопольських морпіхів виявився персонажем з дуже цікавим українофобським бекграундом

неділя, 18 серпень 2024, 20:02

Вартість в "азовцях" цього типа на обмін вочевидь зростає. А ні, то гнити гниді в українській тюрмі, як військовому злочинцю, до скону. Виявляється, полонений командир роти Андрій Кичов , якого взяв 225-ий батальйон, і який благав під запис, щоб його ...