Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула.

Наші пращури в свято 18 квітня піднімалися на височину і підставляли обличчя і руки назустріч вітру. За народними віруваннями, вітри в день Федула можуть "здути" з людини хвороби, неприємності та тривоги.

У це народне свято обов'язково варто хоча б ненадовго відчинити вікна в будинку для провітрювання. За прикметами, вітер очистить житло від хвороб і негативу.

Селяни у свято 18 квітня займалися посадками розсади та овочів. Вірили, що будь-які посаджені цього дня рослини дадуть багатий урожай. На городах сіяли зелень, моркву, цибулю, часник, буряк. У південних областях України починали садити ранні сорти картоплі.

Щоб насіння краще зійшло, наші пращури поливали грядки святою або колодязною водою. А якщо вже минув Великдень, то на ділянці закопували шкаралупу з освячених великодніх яєць.

Сьогоднішній день вдалий для риболовлі та для збору диких лікарських трав.

.

Що не можна робити 18 квітня

Якщо в господарстві народилися ягнята, телята, козенята та інші дитинчата у худоби, то їх не можна показувати гостям.

Не варто сваритися, підвищувати голос, сперечатися з рідними і згадувати старі образи, інакше стосунки серйозно зіпсуються.

Важка фізична робота під забороною сьогодні. Якщо не послухатися, то можливі проблеми зі спиною.

Зловживати спиртними напоями в цей день заборонено.

Прикмети погоди 18 квітня

  • Якщо пройшов дощ, то буде гарний урожай жита цього року.
  • Із берези витікає багато соку - до дощового літа.
  • Якщо птахи в'ють гнізда в сонячному місці, то літо буде прохолодним.
  • Зозулі почали кувати в лісах - більше заморозків не буде.
  • Веселка 18 квітня віщує дощовий залишок квітня.
  • Якщо на березі з'явилося листя, то вже можна починати посадку картоплі.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські окупанти захопили ще два населені пункти Донеччини поблизу Очеретиного і просуваються на півдні, — DeepState (карта)

середа, 1 травень 2024, 9:23

За даними OSINT-аналітиків, росіяни просунулися в районі села Урожайне. Водночас Силам оборони вдалося відновити втрачені позиції в районі Ямполівки. . Збройні сили Російської Федерації захопили населені пункти Керамік і Новокалинове Покровського райо...

Росія вдарила ракетами по країні НАТО. Чи може польська ППО захистити західні області України?, -

середа, 1 травень 2024, 9:05

Ракета РФ залетіла в повітряний простір Польщі, але поляки не наважилися її збити. Військовий аналітик Дмитро Снєгирьов переконаний, що подібні дії провокують РФ на ескалацію конфлікту з країнами НАТО і, передусім, з Польщею. Нічого так не стимулює агр...