Народні прикмети на 18 липня. Що цього дня прийнято робити для здоров'я, а чого не робити, щоб не відвадити гроші й удачу

18 липня за новим церковним календарем (31 липня - за старим) - день пам'яті святого мученика Еміліана, який загинув за віру. У народі день дістав назву Омелянів. 18 липня за старим календарним стилем - день пам'яті священномученика Євсевія, єпископа Самосатського.

Еміліан жив у IV столітті, був родом із міста Доростол, тому й прозвали його Доростольським. Це були часи правління імператора Юліана Відступника - він побажав відновити язичницький культ і наказав стратити всіх християн.

У Доростол відправили одного зі службовців імператора - начальника Капітоліну - виконувати указ. Але місцеві жителі запевнили його, що в місті проживають одні язичники. Тоді на радощах Капітоліна влаштував бенкет для знаті. Еміліан, який був рабом у однієї високопоставленої людини і таємно сповідував християнство, дочекався, коли всі пішли на бенкет, і молотом розбив усіх ідолів у язичницькому капищі.

Виявивши розгром, язичники схопили першого-ліпшого і стали його бити. Еміліан не міг допустити цього і зізнався. Християнина потягли на суд, катували його і вирішили спалити. Згідно з переказами, полум'я багаття так і не торкнулося мученика, але вогонь обпік його мучителів. Еміліан же з молитвою на устах сам відійшов до Бога. У Константинополі на честь мученика побудували церкву, куди перенесли мощі святого.

Прикмети на 18 липня

За прикметами можна визначити, якою буде погода восени та взимку:

  • яким цей день видався - такою і осінь буде;
  • павуки плетуть багато павутини - стоятиме суха погода;
  • спека 18 липня - грудень буде холодним;
  • на березі пожовкло листя на верхівці - до ранньої осені, почало жовтіти листя знизу - до пізньої;
  • мухи кусаються - до дощу;
  • шишки на ялинці є тільки на верхівці - зима буде пізньою.

У народному календарі на Омелянів день, вважається, що Землю покидає спекотне літо.

Що не можна робити 18 липня

18 липня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лихослів'я, лайки і сварок, виступає проти заздрості, жадібності, наклепу, пліток, помсти і зневіри. Не можна відмовляти в допомозі - слід допомогти і людині, і тварині.

За народними прикметами сьогодні забороняється братися за віник, щоб не вимести з дому гроші й удачу. Також не слід брати гроші в борг - це до фінансових проблем.

Що можна робити 18 липня

Святому Еміліану моляться йому про позбавлення від бід і зцілення від різних хвороб.

За старих часів цього дня традиційно служили молебень у полях - благословляли майбутній урожай. День за звичаями слід присвятити роботі, а ввечері - викупатися або попаритися в лазні, вважається, що так можна запастися здоров'ям на цілий рік.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Кастинг на героїв роману

четвер, 18 липень 2024, 18:52

Як усе насправді було. Чи задумувались ви будь-коли, друзі, як художні твори населяються героями, а відповідні події опиняються в певних реаліях, насамперед, у наших сучасних містах та селах. Адже кожен новий роман, повість, це завжди ціла окрема цивіл...

Дарували книги селами Поділля

четвер, 18 липень 2024, 18:35

Гуманітарний десант на Вінниччині. Цю історію про подорожі мого бірюзового покрою роману «Монастирська праля» я мав би розповісти вже давно, але все якось не складалося, не виходило, аж від квітневих днів, від часу, коли ще ми всі готувалися до цьогорі...