Народні прикмети на 18 серпня

У яких справах віряни звертаються до чудотворних ікон Богородиці "Всецариця" та "Додавання розуму"

Ікона "Всецариця"

18 серпня за новим церковним календарем (31 серпня за старим) - день пам'яті мучеників Флора і Лавра, а також ікон Божої Матері "Всецариця" і "Додавання розуму".

За старим календарним стилем - день пам'яті мученика Євсигнія Антіохійського.

Флор і Лавр жили в II столітті у Візантії, а потім в Іллірії (нині територія Югославії). Вони були рідними братами і працювали камнетесами. Від своїх учителів вони перейняли не тільки ремесло, а й християнську віру.

Одного разу правитель Іллірії відправив братів у сусідню область будувати язичницький храм. Вони добре попрацювали, а зароблені гроші віддавали жебракам. Якось на будівництві осколок каменю пошкодив око синові місцевого жерця. Флор і Лавр сказали, що юнак отримає зцілення - довго розмовляли з ним, після чого той сповідав себе християнином. Разом вони помолилися і сталося диво - молодий чоловік зцілився. Коли це побачив жрець, то увірував і сам.

Коли храм був закінчений, брати зібрали християн, які працювали на будівництві, і прибрали ідолів - замість них у східній частині храму поставили святий хрест. Ніч вони молилися, але на ранок про те, що трапилося, дізнався правитель - він засудив усіх до страти.

Святим Флору і Лавру моляться за здоров'я домашніх тварин.

***

Ікона "Всецариця" (грец. Παναγία Παντάνασσα, Пантанасса) - одна з найвідоміших у світі чудотворних ікон. Її оригінал зберігається в монастирі Ватопед, на Афоні в Греції, - до невеликого образу XVII століття постійно йдуть прочани. Ікону вважають чудотворною, адже відомі випадки, коли люди після молитви перед "Всецарицею" зцілювалися від раку. Також до Богоматері по допомогу звертаються батьки, чиї діти потрапили під залежність від наркотиків.

Список (копія) цієї ікони знаходиться в Михайлівському Золотоверхому монастирі в Києві.

У чудотворної ікони "Всецариця" просять зцілення від тяжких хвороб і залежностей.

***

День пам'яті ікони Божої Матері "Додавання розуму" відзначають у першу неділю після Успіння Богородиці.

Згідно з переказами, ікона "Поповнення розуму" була написана в XVII столітті. Хто її автор - невідомо, але встановлено, що прототипом образу є статуя Богоматері, що знаходиться в Будинку Богородиці в італійському місті Лорето.

На іконі Богоматір і Христос зображені спеленими фелонью (ризою), а на головах у Марії та немовляти царські вінці. У лівій руці у Христа держава. У верхній частині ікони розташована арка і світильники. По обидва боки намальовані ангели, які тримають у руках запалені свічки. Під ногами Богоматері і над її головою зображені херувими з розпростертими крилами.

У нижній частині ікони часто буває написаний текст: "Зображення Пресвятої Богородиці додатком до житія судити живих і мертвих від смертного вбивства захищає, від згубних вітрів, від ознобу, від трясавиці, від знаходження звірів отруйних, від ворогів і моховиць, і комарів".

Списки ікони в Україні знаходяться в храмі Миколи-чудотворця на воді в Києві та в Михайлівському Золотоверхому соборі.

З молитвами до ікони звертаються люди, які проходять навчання або самі є викладачами, батьки школярів та студентів.

Прикмети на 18 серпня

За прикметами дня судять, якою буде погода найближчим часом, а також початок осені:

  • день погожий - скоро буде негода;
  • хмари низько пливуть - до затяжних дощів;
  • день видався спекотний - вересень буде дощовий.

Вважається, що з цього дня починаються осінні заморозки.

У народному календарі 18 серпня - свято Флора і Лавра Конярників. Переказ говорить про те, що коли знайшли мощі праведників, то в окрузі припинився мор худоби. З того часу святих мучеників шанують як покровителів домашніх тварин. Народне свято 18 серпня відоме також як Кінське свято, Євстигній-житник.

Що не можна робити 18 серпня

18 серпня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, наклепу, заздрості та жадібності, помсти, відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

У народі кажуть, що цього дня категорично заборонено ображати тварин - чи то собаку, чи то коня, чи то кролика. Також за народними прикметами цього дня бажано носити світлі речі, а від темних краще відмовитися.

Що можна робити 18 серпня

За старих часів цього дня доглядали за кіньми - їх не залучали до роботи, а чистили й добре годували. Також 18 серпня заведено збирати полин, принести його додому і покласти в затишне місце - вважається, що такий оберіг захищає дім від зла, бід, негараздів і недобрих людей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Пожалуйста, повесьте х*йла!": Росіянин у Курській області звернувся з особливим проханням до ЗСУ (відео)

неділя, 18 серпень 2024, 17:30

Всенародна любов росіян до свого царя виявляється черговий міф кремлівської пропаганди. Деякі росіяни радіють приходу ЗСУ в Курську область й навіть просять "звільнити" їх від диктатора Володимира Путіна, передають Патріоти України. Як пише NEXTA, під ...

На Покровському напрямку ворога чекатиме несподіванка, - офіцер ЗСУ

неділя, 18 серпень 2024, 17:22

Ворог ще ближче наблизився до Покровська, але на напрямку росіян чекатиме неприємна несподіванка. Таку думку висловив офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький в етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти Україн...