Народні прикмети на 18 січня. Вдалий день для магічних ритуалів. Увечері не гуляйте у безлюдних місцях

Православна церква України 18 січня за новим стилем вшановує єпископа Афанасія Великого. За старим стилем 18 січня відзначають Водохресний святвечір - переддень Водохрещі.

У цей день колись чекали найлютіші морози року, які називають водохресними. 18 січня вважався половиною зими. Селяни побоювалися низьких температур і заморозків, але водночас раділи, що половина важкого періоду вже позаду. У цей день з дому без необхідності не виходили, побоюючись хвороб і нечисті.

За старим стилем в це народне свято відзначали Водохресний святвечір, в який дотримувалися суворого посту. На цілий день відмовлялися від м'яса, молочних продуктів і яєць. Головна обрядова страва цього дня - голодна кутя на узварі. Вважалося, що кожен член сім'ї повинен з'їсти хоча б по ложці куті, і тоді сім'я цілий рік хворіти не буде.

На водохресний святвечір прийнято освячувати в церкві воду і забирати її додому, а також святити домашні колодязі. За народними віруваннями, водохресна вода має цілющі властивості і може знімати порчу.

У молоді тривав весільний період. У Київській Русі юнаки в другій половині січня ходили свататися до батьків коханої. В цілому свято 18 січня вважається вдалим для весілля - такий шлюб буде щасливим.

18 січня - вдалий день для магічних ритуалів. Ворожіння на Водохрещу можуть розкрити дівчині, хто буде її нареченим.

Що не можна робити 18 січня

У цей день не варто прибиратися в домі, займатися важкою фізичною працею, прати і сушити одяг.

Не варто згадувати старі образи і починати сварки з близькими, інакше в майбутньому відносини зіпсуються.

Освячену до хрещення воду не можна змішувати зі звичайною. Біля святої води не можна сваритися, кричати на інших людей, вимовляти образи і матюки.

Не давайте і не беріть гроші в борг, інакше в цьому році будете мати багато боргів.

Невдалий день для переїзду і новосілля - на новому місці буде багато проблем.

Увечері не можна гуляти далеко від будинків і населених пунктів, заходити вглиб лісу, ходити на річку. Високий ризик заблукати або зіткнутися з нечистю.

Прикмети погоди 18 січня

  • Півні співають раніше, ніж зазвичай - погода скоро різко зміниться.
  • Снігопад 18 січня - хороша прикмета, яка віщує великий урожай меду і горіхів в цьому році.
  • Безхмарне небо в цей день віщує ранню весну.
  • З дахів падають бурульки - скоро потеплішає.
  • Відлига 18 січня віщує непогоже і неврожайне літо.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Королівство кривих дзеркал

п’ятниця, 5 липень 2024, 19:02

Мінсоцполітики (!) пропонуватиме «оптимізувати» (людською мовою – «скоротити») соціальні видатки. Завжди думав, що задача Мінсоцполітики – знаходити шляхи виплат цих видатків. Зокрема, за рахунок зменшення втрат на корупції, неефективному управлінні і ...

Партизани провели диверсію на Уралі, зупинивши рух залізничних потягів із боєприпасами КНДР (відео)

п’ятниця, 5 липень 2024, 13:00

Партизанам руху опору "АТЕШ" вдалося провести успішну операцію на Транссибірській залізничній магістралі під Єкатеринбургом. У результаті було здійснено підрив залізничного полотна, яким здійснювалася доставка північнокорейських боєприпасів. Про це пов...