Народні прикмети на 18 травня

Соловей співає - до раннього літа

Православна церква України 18 травня за новим стилем вшановує пам'ять Феодота Анкірського, мученика Андрія, Павла, Христини, Клавдії та Юлії. За старим стилем у свято сьогодні вшановують великомученицю Ірину Македонську.

Це свято в народі відоме під назвою Ірина-розсадниця, оскільки цього дня наші пращури пересаджували розсаду у відкритий ґрунт, насамперед - капусту. Під час роботи грядки кропили свяченою водою та посипали крихтами освяченої паски, якщо випічка ще лишилася. Овочі садили виключно жінки, а чоловіки орали землю.

За новоюліпнським календарем, як згадували вище, це Федотів день, котрий також прозвали Федот Вівсяник. Бо за звичаєм у це свято робили посів вівса. А з торішньої крупи готували вівсяну кашу, кисіль, запіканку і вівсяне печиво. Згідно з прикметами, страви з вівса сьогодні приносять достаток, ситість і здоров'я.

Свято 18 травня вважається вдалим для медичних процедур, лікування недугів, позбавлення від болю в спині. Наші пращури цього дня ходили в лазню, лікувалися дикими цілющими травами і зверталася до знахарів.

Що не можна робити 18 травня

Заборонено в цей день розводити чутки, брехати про інших людей і розповідати чужі секрети, інакше зіпсується ваша репутація.

Не можна щоб був бруд і безлад у домі.

Небажано на цей день планувати відповідальні справи, розмову з начальством, зміну роботи і переїзд, а також важливі покупки.

Недоїдену страву не можна викидати - краще віддайте її звірам або птахам.

Прикмети погоди 18 травня

  • Що раніше зацвіла черемха, то більш раннім буде літо.
  • Якщо земля швидко вбирає розлиту воду, то літо буде сухим, а якщо залишається калюжа, то дощовим.
  • Гроза або град сьогодні - до багатого врожаю зернових.
  • Якщо з'являлася ранкова роса, то скоро настане спека.
  • Зяблики і солов'ї співають - літо буде раннім.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Китайці вкрали секретні технології новітніх винищувачів США F-22 та F-35 - ЗМІ

субота, 29 червень 2024, 0:25

Китай активно намагається отримати секретні дані про найновіші та найсучасніші платформи збройних сил США. Після крадіжки даних про авіацію, вони почали вербувати пілотів, попереджає розвідка Five Eyesпередають Патріоти України. Народно-визвольна армія...

Президент та його офіс захищають шантажиста Романа Кравця? - Бутусов

п’ятниця, 28 червень 2024, 22:40

Зеленський та Єрмак не коментують свій зв'язок з шантажистом та здирником Романом Кравцем, ухилянтом від мобілізації та 153-м номером у списку партії Слуга народу. Президент та його офіс захищають шантажиста? . Це розслідування стало б сенсацією у бу...