Народні прикмети на 18 травня

Соловей співає - до раннього літа

Православна церква України 18 травня за новим стилем вшановує пам'ять Феодота Анкірського, мученика Андрія, Павла, Христини, Клавдії та Юлії. За старим стилем у свято сьогодні вшановують великомученицю Ірину Македонську.

Це свято в народі відоме під назвою Ірина-розсадниця, оскільки цього дня наші пращури пересаджували розсаду у відкритий ґрунт, насамперед - капусту. Під час роботи грядки кропили свяченою водою та посипали крихтами освяченої паски, якщо випічка ще лишилася. Овочі садили виключно жінки, а чоловіки орали землю.

За новоюліпнським календарем, як згадували вище, це Федотів день, котрий також прозвали Федот Вівсяник. Бо за звичаєм у це свято робили посів вівса. А з торішньої крупи готували вівсяну кашу, кисіль, запіканку і вівсяне печиво. Згідно з прикметами, страви з вівса сьогодні приносять достаток, ситість і здоров'я.

Свято 18 травня вважається вдалим для медичних процедур, лікування недугів, позбавлення від болю в спині. Наші пращури цього дня ходили в лазню, лікувалися дикими цілющими травами і зверталася до знахарів.

Що не можна робити 18 травня

Заборонено в цей день розводити чутки, брехати про інших людей і розповідати чужі секрети, інакше зіпсується ваша репутація.

Не можна щоб був бруд і безлад у домі.

Небажано на цей день планувати відповідальні справи, розмову з начальством, зміну роботи і переїзд, а також важливі покупки.

Недоїдену страву не можна викидати - краще віддайте її звірам або птахам.

Прикмети погоди 18 травня

  • Що раніше зацвіла черемха, то більш раннім буде літо.
  • Якщо земля швидко вбирає розлиту воду, то літо буде сухим, а якщо залишається калюжа, то дощовим.
  • Гроза або град сьогодні - до багатого врожаю зернових.
  • Якщо з'являлася ранкова роса, то скоро настане спека.
  • Зяблики і солов'ї співають - літо буде раннім.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...