Народні прикмети на 18 вересня. Кому дівочі посиденьки, а кому шинкувати капусту на зиму

18 вересня за новим церковним календарем (1 жовтня за старим) - день пам'яті святої мучениці Аріадни Промиської. У народі день прозвали Аріна Шипшиниця, зазначають Патріоти України. За старим календарним стилем - день пам'яті пророка Захарії, його дружини праведної Єлисавети та благовірного князя Гліба.

***

Аріадна жила в II столітті у Фригії (територія сучасної Туреччини) і була рабинею. Якось її господар, Тертілл, з нагоди народження сина влаштував урочистість із жертвопринесенням язичницьким богам. Аріадна сповідувала християнську віру і відмовилася брати участь у цій події. За це її побили, а потім кинули до в'язниці й морили голодом. Але Аріадна залишалася непохитною - і її відпустили. Сам же Тертілл послав за нею погоню - Аріадна, побачивши, що її переслідують, стала молитися Богу. Раптово за її молитвою в горі утворилася ущелина, і свята сховалася в ній - це привело переслідувачів у сум'яття і страх. Від рук переслідувачів Бог позбавив святу, як позбавляє птаха від тенет ловців.

Прикмети на 18 вересня

За прикметами дня судять, якими будуть осінь і зима:

  • листя у берези ще не опало - зима буде теплою;
  • журавлі відлітають - чекай морозів наприкінці місяця;
  • бур'яни витягнулися у висоту - зима буде сніжною.

У народі 18 вересня - свято Аріна Шипшиниця. Цього дня прийнято збирати ягоди шипшини, вважається, що плоди, зібрані до перших заморозків, мають найбільшу цілющу силу.

Що не можна робити 18 вересня

18 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, виступає проти наклепу, осуду, заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами не слід з'ясовувати стосунки з близькими, інакше сварка може затягнутися надовго, не варто вихвалятися своїми успіхами і слід бути обережними в проханнях до Господа - не просити більше, ніж потрібно.

Що можна робити 18 вересня

У святої Аріадни просять благополуччя, здоров'я і сімейної злагоди. Вважається, що сьогодні потрібно зробити якусь добру справу - але не напоказ, а потай.

У народі на Арину Шипшину заведено влаштовувати дівочі посиденьки і шинкувати капусту на зиму.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

За 40-60 років потому у це важко повірити: Які речі часів тотальних дефіцитів в СРСР вважалися символами достатку в домівці

середа, 18 вересень 2024, 9:32

Заробити достатньо на обстановку свого навіть "подарованої" державою квартири простому громадянину було нелегко. Однак маючи навіть гроші на купівлю омріяного предмету затишку, його треба ще було дістати в магазині, або значно переплачувати у спекулянтів

Народні прикмети на 18 вересня. Кому дівочі посиденьки, а кому шинкувати капусту на зиму

середа, 18 вересень 2024, 7:05

18 вересня за новим церковним календарем (1 жовтня за старим) - день пам'яті святої мучениці Аріадни Промиської. У народі день прозвали Аріна Шипшиниця, зазначають Патріоти України. За старим календарним стилем - день пам'яті пророка Захарії, його друж...