Народні прикмети на 19 травня. Час на щастя пекти домашню здобу. Не позичайте цього дня та не просіть у сусідів хліба-солі

Православна України церква 19 травня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Патрикія Пруського, єпископа Іоанна Готського і мученика Калуфа Єгиптянина. За старим стилем сьогодні вшановують праведника Іова Багатостраждального.

Наші пращури 19 травня сіяли пізні культури, насамперед - бобові. Згідно з прикметами, посаджені сьогодні квасоля і горох дадуть відмінний урожай. Посадками в давні часи займалися жінки, а чоловіки перекопували й орали поле.

Дощу або вітру в це свято дуже раділи. Вірили, що такі погодні явища не тільки підвищать врожайність рослинам, а й принесуть людям міцне здоров'я та зцілення від скорботних думок. Тому в сьогоднішній день трохи корисно постояти обличчям проти вітру, прогулятися по росі та вмитися краплями дощу.

Ще одним звичаєм цього дня був збір трав, коріння і бруньок рослин. Цілющі культури засушували і в майбутньому використовували для домашнього лікування. Молоде листя смородини та вишні використовували в консервації.

Жінки на свято 19 травня готували випічку із сезонних продуктів - черемші, ревеню, шпинату, зелені та полуниці. У печі пекли пироги та короваї, ліпили вареники. Згідно з прикметами, якщо сьогодні з'їсти домашню здобу, то до кінця року родина буде ситою і благополучною. Випічкою пригощали нужденних людей, а також пастухів на знак подяки.

Що не можна робити 19 травня

Позичати хліб, сіль і цукор сьогодні - до неприємностей.

Лінуватися і байдикувати весь день - до проблем зі здоров'ям.

Не можна сваритися з близькими людьми - стосунки зіпсуються надовго.

Спати вдень 19 травня - до головного болю.

Не варто цього дня скаржитися на свою долю і проблеми, шкодувати про нездійснені мрії, інакше ситуація погіршиться ще більше.

Прикмети погоди 19 травня

  • Ясна погода віщує багатий урожай огірків цього року.
  • Раки виповзають на берег - до негоди.
  • Якщо день похмурий, але літають метелики і бджоли, то дощу не буде.
  • Ранкова роса не висохла до обіду - можлива гроза.
  • Якщо квіти пахнуть сильніше, ніж зазвичай, то варто чекати дощу.
  • Птахи багато і часто щебечуть - до поліпшення погоди
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Наступ окупантів на Вовчанськ захлинувся: Штурмовики відмовляються виконувати накази йти на забій, їх підтримали навіть кадирівці із загороджувальних загонів, - Z-канал

понеділок, 1 липень 2024, 8:45

У Вовчанську, де вже два місяці точаться запеклі бої, почали бунтувати штурмовики ЗС РФ. Почастішали випадки непокори солдатів. Про це відверто розповів увечері 29 червня російський пропагандистський «Північний канал», який пише про ситуацію на Харківс...

Народні прикмети на 1 липня. До кого здавна звертались українці для зцілення . Жіночій день: не варто важко працювати

понеділок, 1 липень 2024, 7:05

1 липня за новим календарним стилем (14 липня - за старим) - день пам'яті святих чудотворців Косми і Даміана. У народі день прозвали Кузьма і Дем'ян. 1 липня за старим календарним стилем згадують мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула, а також починаєтьс...