Народні прикмети на 20 березня. Що варто зробити у день весняного рівнодення

Православна церква України 20 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобних Іоанна, Сергія і Патрікія, а також священномучениці Фотинії (Світлани) Самарянки та її сина Віктора.

З цього періоду в давні часи в Україні наступав період потепління. Танув сніг і прогрівався ґрунт на городі, а селяни починали сіяти розсаду і висаджувати плодові дерева. Народне свято 20 березня - вдалий день для збору березового соку і бруньок. При цьому важливо не робити занадто глибокий надріз і не виснажувати дерево.

У день Фотинії наші пращури шанували колодязну воду. У це народне свято українці запрошували в дім священика, щоб він освятив домашній колодязь. Тільки після цього дозволялося пити з нього воду, яка, за повір'ями, здатна зцілити будь-які недуги. Колодязною водою цього дня кропили тварин і хворих людей.

Ще однією традицією на свято 20 березня в українців було вишивання рушників і сорочок лляними нитками. Вишиті вироби виносили на вулицю і білили на снігу, щоб ті були акуратними і довговічними. У давні часи вважалося, що будь-яка українка повинна вміти шити, інакше її вважатимуть невмілою господинею.

20 березня - вдалий день для медичних операцій і лікування будь-яких хвороб.

За старим стилем у свято сьогодні згадують священномучеників із Херсонеса Єфрема, Василя і Капітона, а також відлюдника Павла Препростого. Ще цього дня моляться іконі Богоматері "Споручниця грішних". Цій іконі моляться про прощення гріхів.

Що не можна робити 20 березня

Великим гріхом вважається рубати дерева в цей день. Також не можна сьогодні обрізати гілки, зрізати кору і пошкоджувати коріння рослин - будь-які поранення будуть довго гоїтися.

Не можна плювати в колодязь і лаятися біля нього.

Заборонено різати курей, інакше заболить шлунок.

Нікому в цей день не розповідайте свої секрети і потаємні думки, інакше вони скоро стануть відомі всім.

Прикмети погоди 20 березня

  • Якщо прилетіли жайворонки та лелеки, то скоро потеплішає.
  • Пішов дощ - до грибної осені.
  • Якщо вночі не видно зірок, то найближчі дні будуть теплими.
  • Небо цілий день приховано за хмарами - залишок березня буде похмурим.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивне в замаху на Фіцо. Замішані російські спецслужби - Снєгирьов

понеділок, 20 травень 2024, 6:15

Замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо влаштував місцевий письменник Юрай Цинтула, який пов'язаний з проросійськими силами. А західні спецслужби незадовго до замаху попереджали, що Росія готує провокації по всій Європі. Що задумав Путін? Про...

Щодо наявності оборонних позицій у північній Харківщині - Бутусов

понеділок, 20 травень 2024, 5:58

Питання та відповіді щодо проведених робіт:. 1. Чи побудовані лінії оборони? . - Три лінії оборони будувались ВЦА навколо Харкова, значна кількість оборонних споруд створена, хоча лінії оборони не завершені в повному обсязі. . Місто Вовчанськ - оборо...