Народні прикмети на 20 жовтня. Українці спрадавна шанували цього дня своїх воїнів та намагалися уникати різних пустощів

Церковне свято 20 жовтня за новим церковним календарем (2 листопада за старим) - день пам'яті великомученика Артемія Антіохійського, воєначальника. У народі день прозвали Артемієм, зазначають Патріоти України. За старим стилем - день пам'яті святого Сергія Печерського, а також мучеників Сергія і Вакха.

***

Артемій Антіохійський жив у IV столітті. Він був воєводою в імператора Костянтина Великого. Після закінчення своєї служби Артемій поїхав до Єгипту - там, за вислугу, його призначили намісником. Після імператора Костянтина до влади прийшов Юліан Відступник, який почав гоніння на християн. Потрапив під лиху руку й Артемій - колишній воєначальник виступив проти безчинств, за що його схопили і стали катувати, щоб він відмовився від віри. Святий Артемій стійко переніс усі муки, але не зрікся християнства. За це його стратили.

Тіло мученика потайки перевезли до Константинополя. Частинка мощей святого зберігається в Києво-Печерській лаврі.

Прикмети на 20 жовтня

Прикмети сьогодні говорять про те, як скоро почнуться зима і холоди:

  • якщо дерева ще не встигли скинути листя - зима почнеться через місяць;
  • стоїть погожа погода - протримається така до 10 листопада;
  • місяць блідий - чекай через кілька днів снігу та морозу;
  • галки і ворони шумлять і літають хаотично - скоро випаде сніг;
  • кури рано сідають на сідало - буде мороз.

У народному календарі 20 жовтня - свято Артем'єв день, Артемія. Вважається, що цього дня добре заготовлювати овочі на зиму - тоді вони пролежать до самої весни.

Що не можна робити 20 жовтня

У православне свято 20 жовтня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепів і осуду, а також лінощів, заздрощів, жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

У народі вважається, що сьогодні не можна веселитися не в міру, а також не радять освідчуватися і грати весілля - шлюб буде коротким.

Що можна робити 20 жовтня

Святий Артемій вважається покровителем військовослужбовців, тому в церковне свято 20 жовтня, в день його пам'яті, заведено молитися за здоров'я військових і їхнє благополучне повернення додому, де б вони не були.

За старих часів в Артем'єв день військовим дарували подарунки і всіляко вшановували героїв.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Міські бої можуть вестись на трьох рівнях": Експерт оцінив, чи може ворог швидко захопити Торецьк

неділя, 20 жовтень 2024, 9:38

Торецьк Донецької області ще не повністю зруйнований, там є вцілілі будівлі, що дозволяє вести бойові дії. Тому битва за місто може затягнутися. Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "На порозі нової битви. Чого чекати на фронті до зими та чи втримают...

"Перед Украиной остро встал вопрос повышения уровня потерь у врага: одна из важнейших ролей - у РСЗО", - Злий Одесит

неділя, 20 жовтень 2024, 8:07

На прошлой неделе я начал цикл, посвящённый методам борьбы с растущим человеческим ресурсом российских оккупационных войск. В первом материале уделил внимание батальонной артиллерии – миномётам, которые при правильном подходе должны будут играть важную...