Народні прикмети на 21 березня. У цей день, здавна вважається, треба бути обережним з водою

Православна церква України 21 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Якова, єпископа Кирила Катанського і патріарха Фоми Константинопольського. За старим стилем сьогодні вшановують преподобного Феофілакта Никомидийского і священномученика Феодорита.

Наші предки до цього свята очікували потепління, танення снігу і частих сонячних днів. У різні роки в період з 19 по 21 березня настає день весняного рівнодення. Уже з завтрашньої дати день стане довшим ніж ніч.

21 березня здавна вважається небезпечним і нещасливим. Через погіршення погоди та забруднення води люди наприкінці березня більше хворіли. Наші пращури пов'язували сплеск захворювань із розгулом нечистої сили - сестер-лихоманок, які приносять застуду і жар. Ефективним засобом від лихоманки вважали трав'яний чай і похід у лазню.

Також день вважається невдалим для подорожей і поїздок. Таке повір'я може бути пов'язане з тим, що в другій половині березня дороги розмивало брудом. Вози часто застрявали в дорозі, тому люди намагалися нікуди не їздити до настання тепла і засихання доріг.

Господині у свято 21 березня пекли вироби з борошна. У домівках уже закінчувалося м'ясо - стару худобу зарізали ще взимку, а молодняк ще не підріс. Тому люди переходили на крупи та борошняні вироби. В останні дні березня робили печиво та булки у формі різних птахів. Таким чином сподівалися прискорити настання весни.

21 березня - вдалий день для збору березового соку, бруньок і кори. Також у цю дату добре садити розсаду овочів. Якщо на вербі з'явилися бруньки, то їх можна зібрати і засушити для лікувальних цілей.

Що не можна робити 21 березня

Цього дня не можна рубати дерева та обрізати гілки, інакше рани будуть довго гоїтися. Також не варто пересаджувати рослини - вони не приживуться на новому місці.

Категорично заборонено сваритися з близькими, сперечатися і згадувати старі образи, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Невдалий день для подорожей. У поїздці багато що піде не за планом.

Дуже важливо відмовитися цього дня від прання білизни — сон буде після такого поганим. Взагалі наші предки намагалися бути якомога обережнішими з водою. Не рекомендовано дивитися на небо, щоб ненароком не побачити зірку, що падає. Це на нещастя.

Що варто зробити 21 березня

Сміливо кличте цього дня до себе в гості інших людей, особливо тих, з ким давно у сварці. Обов'язково помиритесь. Вважається, що цього дня "прокидається" водяник, тому люди оминали водойми.

Прикмети погоди 21 березня

  • Якщо на березі вже з'явилося листя, то літо буде посушливим.
  • Грім 21 березня обіцяє врожайний рік.
  • Березовий сік рясно тече - до дощового літа.
  • Високі й тонкі хмари віщують поліпшення погоди.
  • Якщо птахи в'ють гнізда на південному боці дерева, то літо буде холодним.
  • Туман 21 березня віщує заморозки.
  • Кіт довго сидить на підвіконні — чекайте на потепління.
  • З'явилися квіти мати-й-мачухи — до спекотного літа.
  • Гроза цього дня означає великий урожай.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Палимо російську техніку професійно": Українські військові потужно зупинили масований наступ окупантів (відео)

четвер, 9 травень 2024, 20:52

Українські військові з 47 окремої механізованої бригади зупинили ворожий масований наступ. Росіяни застосовують величезну кількість бронетехніки та живої сили. Відповідне відео з’явилося на сторінці 47 ОМБр, передають Патріоти України. На кадрах з віде...

Голова Європарламенту виступила у Верховній Раді, але багато нардепів вчинили дуже неввічливо (фото)

четвер, 9 травень 2024, 20:16

У Верховній Раді після завершення повітряної тривоги розпочався виступ голови Європейського парламенту Роберти Мецоли, повідомляють Патріоти України. Більшість народних обранців вирішили не бути присутніми на виступі голови Європейського парламенту. Де...