Народні прикмети на 21 квітня. Чому важливо прибратись вдома

Православна церква України 21 квітня за новим стилем вшановує пам'ять священномученика Януарія, мучеників Прокла, Феодора і Фавста, а також патріарха Максиміана Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні апостола від сімдесяти Родіона.

У свято 21 квітня наші пращури прибирали в оселі, прали штори і постільну білизну, мили вікна і міняли набивання в подушках і матрацах. Люди вірили, що прибирання цього дня очистить оселю від негативу і приверне щастя в сім'ю.

Селяни в це свято займалися посівами овочів. За погодними прикметами визначали, чи вдалий час для посадки. Якщо йшов дощ і земля була мокрою, то відкладали роботу на тиждень. Вдалий час для посадки картоплі визначали, кидаючи грудку землі з висоти пояса. Якщо після падіння вона не розпалася, то ґрунт надто мокрий і садити ще рано.

Жінки вирушали до найближчого лісу чи лугу, щоб зібрати дикі трави, деревні бруньки та вільхові сережки. Зібрані рослини засушували і використовували в домашній медицині. Закінчувався збір березового соку.

Свято 21 квітня в давні часи вважалося небезпечним для подорожей і далеких поїздок через непередбачуваність погоди наприкінці квітня. Люди боялися загрузнути в багнюці, потрапити під несподіваний дощ або грозу. Також через розлив річок дороги часто затоплювало. Тому до початку посухи далеко від дому не їздили.

Що не можна робити 21 квітня

Якщо день видався дощовим і холодним, то ще протягом тижня не рекомендується нічого сіяти на городі.

Не можна рибалити, оскільки у риб починається нерест.

Заборонено шкодити рослинам - топтати траву, ламати гілки, смітити.

Не варто в цей день займатися фізичною працею, перенапружуватися, піднімати важкі речі.

Прикмети погоди 21 квітня

  • Пішов дощ - до неврожаю ярих культур, але багатого врожаю калини.
  • Якщо черемха рано розцвіла, то літо буде раннім і спекотним.
  • У лісі почали співати солов'ї - до врожаю.
  • Багато щавлю вродило - до сніжної зими.
  • Ранковий туман віщує врожайний рік.
  • Якщо грудка землі після кидка не розсипалася, то садити картоплю ще рано.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...