Народні прикмети на 21 серпня. Цього дня українці намагались не ходити в гості та запрошувати до себе гостей

21 серпня за новим церковним календарем (3 вересня за старим) - день пам'яті апостола від 70-ти Фадея, учня Іоанна Хрестителя, і мучениці Васси Аллонської. У народі день прозвали Фадей Проповідник і Василина Льняниця.

Фадей жив у I столітті, в сирійському місті Едесса. Одного разу він почув проповідь Іоана Хрестителя в Єрусалимі і після цього увірував у Бога і прийняв хрещення в річці Йордан. Потім він пішов за Ісусом і став одним із 70 апостолів.

За старим календарним стилем - що можна і не можна робити в день пам'яті чудотворця Мирона, Критського єпископа, а також преподобного Григорія, іконописця Печерського.

Після розп'яття і воскресіння Ісуса Фадей вирушив проповідувати в Сирію і Месопотамію, а по поверненню заснував на батьківщині два храми - в Едессі і Віриті. Після святий багато мандрував із проповідями, багатьох навернув до християнської віри і творив чудеса. За однією з легенд він мирно помер у фінікійському місті Вірит (Бейрут), за іншою - його стратили.

***

Мучениця Васса жила на рубежі III-IV століть. Сама вона була родом з Едесси (Македонія), з християнської родини. Васса вийшла заміж за язичника, але трьох синів виховала в дусі християнства. На неї правителю доніс сам чоловік, але вони, незважаючи на погрози, відмовилися зректися віри. За це їх стратили.

Приблизно 450 року, в Халкідоні на честь Васси побудували церкву, яку було з усіх боків видно морякам - вони вважали мученицю Алонську своєю покровителькою.

Прикмети на 21 серпня

21 серпня - прикмети сьогоднішнього дня / pexels.com

За прикметами дня можна дізнатися про погоду найближчим часом і якою буде осінь:

  • день видався ясний - ще чотири тижні буде тепла і сонячна погода;
  • пожовкла верхівка у берези - до ранньої осені;
  • горобини багато - осінь буде дощовою;
  • листя на деревах почало жовтіти знизу - бабине літо буде довгим.

У народному календарі 21 серпня - свято Василина Льняниця, прозвали його так тому, що з цього дня зазвичай починалося збирання льону. Друга назва свята - Фадей Проповідник.

Що не можна робити 21 серпня

21 серпня, як і в інший день, церква не схвалює і виступає проти лайки, злості, пліток, заздрості та жадібності, помсти, а також відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

За народними прикметами цього дня не варто ходити в гості або запрошувати гостей - це до неприємностей і конфліктів. Слід також бути обережним із грошима - великі покупки краще перенести на наступний день.

Що можна робити 21 серпня

У молитвах до апостола Фадея звертаються з проханнями про допомогу у важких життєвих ситуаціях, просять заступництва і сил.

У цей час також закінчують збір яблук, а на городах сіють щавель. Вважається, що яблука, зібрані сьогодні, мають цілющу силу, а зібрати їх усі потрібно, щоб наступного року був багатий урожай.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Києві працює мережа аптек з контрабандою з РФ – журналістське розслідування

четвер, 22 серпень 2024, 23:17

Щонайменше шість років у Києві діє мережа аптек "Ел’Фарм", в якій торгують російськими та, виробленими для ринку РФ, західними препаратами. Про це йдеться у розслідуванні проєкта "Схеми", передають Патріоти України. У цій мережі дві аптеки. Обидві – у ...

"Концепція від початку неповноцінна": Авіаексперт розповів, що не так із ППО Росії

четвер, 22 серпень 2024, 23:04

Російські системи ППО призначені для виявлення об'єктів з високою радіопомітністю. Однак Україна використовує використовує засоби, які ворожі локатори помітити просто не здатні. Про це заявив авіаційний експерт Костянтин Криволап, передають Патріоти Ук...