Народні прикмети на 22 липня. Українки цього дня дотримувались заборони працювати

22 липня за новим церковним календарем (4 серпня за старим) - день пам'яті святої рівноапостольної Марії Магдалини, однієї з дружин-мироносиць. У народі день отримав назву Марія Ягідниця. За старим календарним стилем - день пам'яті священномученика Панкратія, єпископа Тавроменійського

Марія Магдалина народилася в Галілеї (нині Ізраїль), у місті Магдалі. У Євангеліє сказано, що дівчина була надзвичайної краси, але вела гріховне життя (хоча з цього приводу точаться суперечки). Після зустрічі з Христом, який зцілив її і вигнав сімох демонів, Марія почала слідувати за Учителем і в усьому допомагати Йому. Вона також була поруч з Ісусом на Голгофі, під час страти.

Марію Магдалину вшановують як одну з жінок-мироносиць - жінок, які після смерті Христа прийшли до його гробу, щоб умастити тіло свого Вчителя пахощами (миром), але не знайшли його у гробниці. За переказами, першою до печери, де лежало тіло Ісуса, прийшла Марія, і вона ж першою побачила воскреслого Ісуса. Цю звістку вона розповіла іншим і з нею пішла до Риму, до імператора Тиберія.

За легендою, до правителя Марія прийшла з яйцем (з порожніми руками йти було не можна). Вона повідомила новину про воскресіння Христа, на що імператор відповів, що це неможливо - так само, як неможливо, щоб куряче яйце стало червоним. Тієї ж миті яйце в його руці забарвилося в червоний колір. Вважають, що саме звідси пішла традиція фарбувати великодні яйця.

Померла Марія Магдалина в Ефесі, її нетлінні мощі в IX столітті перенесли до Константинополя, у храм монастиря святого Лазаря. Нині частинки мощей святої перебувають у різних країнах.

Про що говорять прикмети на 22 липня

За прикметами дня судять про погоду і врожай:

  • туман зранку - до тихої і безвітряної погоди;
  • роса велика випала - буде поганий урожай льону;
  • гримить і павуки поховалися - до дощу або зливи;
  • гроза 22 липня - буде хороший сінокіс.

У народному календарі 22 липня - свято Марія Ягідниця, або Вогняна Марія. За старих часів цього дня збирали лісові ягоди, а саму Марію нарівні з пророком Іллею вважають повелителькою блискавок і грому.

Що не можна робити 22 липня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює лихослів'я, сварок, лайки, злості, виступає проти помсти, заздрості, жадібності, розпачу, а також наклепів і пліток.

Народні прикмети дня забороняють жінкам важко працювати, особливо на городі та в полі. За повір'ями сьогодні під час грози не слід залишати відчиненими вікна та двері - у цей час до оселі може проникнути нечиста сила. Хоча цьому є і більш раціональне пояснення: вікна та двері в грозу потрібно зачиняти з метою безпеки.

Що можна робити 22 липня

Свята Марія Магдалина - заступниця жінок. До неї моляться про зцілення від хвороб, просять наставити на шлях істинний. Вважається, що всім, хто звернеться до святої в її день, Марія Магдалина буде покровительствувати.

Жінкам цього дня не можна працювати, але можна мити вікна і прати завіси. У ясний і погожий день радять впустити в оселю якомога більше сонячного "Мар'їного світла" - чим більше його в домі, тим більше буде достатку і благополуччя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Тому що послідовні: Вночі відбувся масований нальот на ще один військовий аеродром у Ростовській області (відео)

понеділок, 22 липень 2024, 8:42

Після успішної атаки українських БПЛА на військовий аеродром у Міллерово, де базується авіаполк новітніх винищувачів Росії, настала черга ще одного стратегічного пункту російської авіації. Зранку мешканці Ростовської області заявили про атаку безпілотн...

Зовсім не схожий на "Шахед": Військовий експерт Коваленко проаналізував функції нового БПЛА росіян, який атакував Київ

понеділок, 22 липень 2024, 8:20

Як повідомляли Патріоти України, у ніч на 20 липня окупанти атакували Україну, зокрема столицю, не лише ракетами та дронами-камікадзе, а й ще один новим безпілотником нині невстановленого типу. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"...