Народні прикмети на 23 грудня. Не варто веселитись на Федулів день

23 грудня (5 січня за старим стилем) - день пам'яті великомученика Феодула Критського і ще дев'яти мучеників із ним, які загинули за віру.

Феодул Критський жив у III столітті у Фессалоніках. Це були часи правління імператорів Діоклетіана і Максиміліана, коли християни зазнавали жорстоких гонінь.

У писанні сказано, що Феодул був читцем у місцевій церкві. Одного разу йому наснився сон, як якийсь чоловік у світлому одязі щось поклав йому в долоню. Коли Феодул прокинувся, то виявив перстень із зображенням хреста. З його допомогою він став зцілювати хворих. Незважаючи на гоніння, Феодул також проповідував Євангеліє. Правитель міста, дізнавшись про це, запропонував юнакові зректися віри, але отримав відмову. Тоді Феодула поставили перед вибором: благополучне життя або негайна смерть. Святий відповів, що вибирає життя вічне. Тоді його кинули до в'язниці, але він і там став проповідувати і навернув до християнства бранців. Дев'ятьох християн і Феодула судили, але так і не змусили зректися віри і після кинули в море, прив'язавши каміння.

Свято 23 грудня за старим стилем - день пам'яті святих мучеників Міни, Єрмогена і Євграфа.

Прикмети на 23 грудня

  • погода ясна цього дня - до морозів;
  • зірки мерехтять - буде холоднеча;
  • сухо - до посушливого літа;
  • сильний снігопад - до гарного врожаю.

Про Федулів день, кажуть: "Прийшов Федул, і вітер подув - значить, урожай буде хорошим". Цього дня увагу слід приділити домашнім тваринам і проявити особливу турботу про них.

Що не можна робити 23 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сперечатися, лаятися, збирати плітки;
  • ображати тварин;
  • відмовляти в допомозі;
  • веселитися і порушувати інші правила посту.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...