Народні прикмети на 23 липня. Про що українці здавна просили чудотворну Почаївську ікону, один з найбільш шанованих образів Бонородиці

Почаївська лавра

Яке церковне свято відзначають 23 липня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

23 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують чудотворну Почаївську ікону Божої Матері Де вона зараз перебуває і в чому допомагає, про традиції та прикмети 23 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

23 липня за новим церковним календарем (5 серпня за старим) - день пам'яті Почаївської ікони Божої Матері, однієх з найбільш шанованих святинь України. За старим календарним стилем - день пам'яті преподобного Антонія Печерського.

Почаївська ікона / музей Івана Гончара, Київ, Вікіпедія

Почаївську ікону Божої Матері вшановують кілька разів на рік, а святкування 5 серпня встановлено на пам'ять позбавлення Успенської Почаївської Лаври від турецької облоги 20-23 липня 1675 року.

Коли тривала Збаразька війна з турками, полки татар підступили до Почаївської обителі й обложили її. Ченці знали, що в них немає чим захищатися, а огорожа не була перешкодою для ворогів. Тоді Йосип Добромирський, ігумен монастиря, разом із ченцями та мирянами стали молитися до Пресвятої Богородиці та преподобного Іова Почаївського. У той час, коли вони заспівали акафіст Божій Матері, сталося диво: над храмом раптом з'явилася Богородиця з небесними ангелами, які тримали оголені мечі, та преподобним Іовом - він благав Божу Матір про захист. Перелякані татари прийняли їх за привидів і стали пускати в них стріли, але стріли поверталися назад і поранили тих, хто їх випустив. У татарському війську почалася велика паніка і воїни почали бути один одного. Тих із них, хто залишився в живих, взяли в полон, пізніше вони прийняли християнську віру.

Із Почаївською іконою Богоматері пов'язано ще чимало чудес. Відомий випадок, коли перед іконою зцілилася сліпа дівчинка Ганна Акімчукова. Також, коли 1721 року Почаїв зайняли уніанти, то граф-уніат Микола Потоцький несподівано став благодійником Почаївської обителі. Цьому послужив випадок, що стався з його кучером. Якось розгніваний граф хотів у люті вбити свого слугу, а той вигукнув: "Матір Божа, явленої в іконі Почаївській, врятуй мене!" Пістолет дав осічку кілька разів, кучер залишився живим, а здивований граф вирушив до монастиря до ікони, а потім усе своє майно віддав на облаштування обителі.

Почаївську ікону Божої Матері, за переказами, ченцям монастиря подарувала дворянка Анна Гойська. У 1559 році вона отримала святиню в подарунок від проїжджаючого повз Почаїв митрополита Неофіта, майбутнього патріарха Константинопольського.

Зараз чудотворна святиня зберігається в Успенській Почаївській лаврі в місті Почаєві Тернопільської області.

Прикмети на 23 липня

За прикметами дня судять, яким буде врожай і погода найближчим часом:

  • туман випав зранку - буде багато грибів, а якщо туман ввечері - до погожої погоди;
  • дощ пішов - до гарного врожаю;
  • зірки видно до самого світанку - чекай дощу.

У народному календарі 23 серпня - свято Трохим Безсонник. Прозвали його так на честь святих Феофіла, Трохима і ще 13 мучеників, пам'ять яких також звершується цього дня. Безсоником же день став тому, що зазвичай у цей час багато роботи, а спати практично ніколи.

Що не можна робити 23 липня

Сьогодні, як і в інший день, церква не схвалює лихослів'я і лайки, злості, сварок, виступає проти заздрості, жадібності, помсти, розпачу, наклепів і пліток.

Заборонено відмовляти в допомозі та милостині, а також скупитися - до серйозних хвороб. Також народні прикмети дня не велять довго спати - проспиш достаток, і лінуватися, щоб не позбутися благ. Одна із заборон дня - не можна ламати калинові гілки, інакше можна накликати нещастя.

Що можна робити 23 липня

Почаївській Божій Матері моляться про зцілення від важких хвороб, просять відновити здоров'я, допомогти в скруті, захистити дім і сім'ю від злих людей, а рідну землю - від ворогів, наставити на правильний шлях, а також зміцнити дух і віру.

У народі вважають, що сьогодні можна сміливо починати нові справи і потрібно добре попрацювати - все зроблене принесе плоди. Свататися або грати весілля 23 липня - до міцного і довгого союзу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Назадництво

вівторок, 23 липень 2024, 20:08

У словнику 1920х є цікавий термін: «назадництво». Означає антонім прогресу: регрес, реакція. Термін не прижився – а дарма: був би соковитою ілюстрацією для стану справ у ВР ІХ скликання. Яка поки є парламентом лише за назвою. Голова ВР, керівництво фра...

Про Харківський операційний напрямок... - Костянтин Машовець

вівторок, 23 липень 2024, 19:30

Отже, судячи зі всього, командування угрупування військ (УВ) "Север" противника не відмовилось від виконання раніше поставлених перед ним завдань, щодо прориву в районі Вовчанська й виходу на тили нашого Куп'янського угрупування по загальній дирекції В...