Народні прикмети на 24 червня. Чого цього дня не прийнято брати ножа до рук


24 червня за новим календарним стилем (7 липня - за старим) - Різдво Іоана Хрестителя. За старим календарним стилем вшановують апостолів Варфоломія і Варнави, ікону Божої Матері "Достойно є" (Милуюча). За обома календарями цьогоріч 24 червня православні віряни відзначають День Святого Духа.

Іоан Хреститель, відомий також як Іоан Предтеча, був попередником Ісуса. Він народився на півроку раніше за Христа і став пророком, який передбачив пришестя Месії. Також Іоан хрестив у річці Йордан багатьох іудеїв, а незабаром і самого Ісуса. Загинув Предтеча від рук царя Ірода Антипа - святого стратили, його тіло поховали, а голова була загублена і відшукувалася тричі. Тому в церковному календарі святого згадують кілька разів, а 24 червня відзначають Різдво Іоана Предтечі - одне з найбільших свят після Різдва Богородиці та Різдва Христового.

***

24 червня 2024 року відзначають також День Святого Духа. Це свято має плаваючу дату - його відзначають у наступний за П'ятидесятницею понеділок. Дата однакова як для старого, так і для нового церковного календаря, цього року вона збіглася з Різдвом Іоана Хрестителя.

У День Святого Духа славлять велич Третьої Особи Пресвятої Трійці - Святого Духа. В історії церкви було чимало єретичних теорій, які применшували роль Святого Духа і відкидали його єдиносумісність із Богом Отцем і Сином Божим.

Дух Святий невидимо царює над нами, втішає в скорботах і нещастях, він скрізь перебуває і все Собою наповнює, все бачить, дає потрібне і джерело всього хорошого, що тільки треба мати християнину. У День Святого духа можна прочитати таку молитву:

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, Іже скрізь сий і вся виконуючи, Скарб благих і життя Подателю, Прийди і вселися в нас, І очисти нас від усякої скверни, І спаси, Блаже, душі наші.

Прикмети на 24 червня

За прикметами дня судять про погоду і врожай:

  • пахне свіжою травою зранку - чекай дощу;
  • багато роси - до гарного врожаю огірків;
  • цвіркуни вночі співають - зима буде м'якою;
  • небо зоряне - восени буде багато грибів.

У народному календарі 24 червня - свято Івана Купала. За старих часів його відзначали в день літнього сонцестояння, але з прийняттям християнства дата зсунулася - його приурочили до церковного свята на честь Іоана Предтечі.

Що не можна робити 24 червня

24 червня, як і в інший день, церква не вітає сварки, лайки, виступає проти наклепу, пліток, жадібності, заздрощів, зневіри. У велике свято не можна веселитися і шуміти, заборонено займатися важкою фізичною працею, роботою по дому, а також рукоділлям.

Народні прикмети дня забороняють користуватися ножем і різати круглі продукти - у народі вважають, що можна взяти на себе гріхи вбивць Іоанна, не варто давати будь-що в борг - можна самому зубожіти, і піднімати із землі знайдені гроші - це до хвороб і нещасть.

Що можна робити 24 червня

У велике свято віряни йдуть на службу до церкви, якщо немає такої можливості, то можна помолитися вдома. Добре цього дня подати милостиню, надати посильну допомогу.

У Іоана Предтечі просять зцілення від хвороб, особливо від головного болю, святому моляться за дітей і щасливий шлюб. Відомі випадки зцілення людей від тяжких захворювань після молитви перед іконою святого.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

СБУ затримала топ-менеджера Енергоатома на хабарі у 100 тисяч гривень - ЗМІ

субота, 28 вересень 2024, 19:43

Директора з контрольно-ревізійної роботи Енергоатому Олександра Скопича затримала Служба безпеки України за отримання хабара у розмірі 100 тисяч гривень. Про це повідомив редактор проєкту Наші гроші Юрій Ніколов із посиланням на джерело в СБУ, передают...

Рух довелось призупинити: На залізничному мосту в Росії стався вибух

субота, 28 вересень 2024, 19:29

У суботу, 28 вересня на залізничному мосту в Самарській області Росії стався вибух. Про це повідомив Telegram-канал Baza, передають Патріоти України. В результаті вибуху було пошкоджено дві бетонні конструкції, які підтримують залізничне полотно. За сл...