Народні прикмети на 24 лютого. Чому жінкам та дівчатам цього дня заборонялося заплітати волосся

Християни східного обряду 24 лютого за новим стилем відзначає здобуття голови Іоанна Предтечі.

В Іванів день на українців чекали перших ознак весни. У лісах вже з'являлися перші підсніжники та проліски. Починали прилітати та будувати гнізда перелітні птахи. Дуже доброю прикметою вважається підгодувати птахів у це народне свято. А якщо перната родина оселилася біля будинку, то його мешканці мають щастя.

За старим стилем у свято сьогодні вшановують Власія Севастійського. Він вважався у наших предків покровителем великої худоби та захисником тварин від хвороб та нечистої сили.

Святий Іоанн Предтеча, відомий також як Іоанн Хреститель, був важливою постаттю в християнській історії. Його життя було пов’язане зі служінням, пророцтвом та підготовкою до приходу Ісуса Христа. Після усікновення голови святого Іоанна, його тіло було поховане учнями в місті Севастії. Чесна голова була схована Іродіадою в безчесному місці. Це було перше знайдення голови святого.

Благочестива Іоанна, дружина царського урядника Хузи, таємно взяла святу голову. Поклала її в посудину і поховала на Оливній горі, в одному з маєтків Ірода. Через багато років маєток цей перейшов у володіння побожному вельможі Інокентію, який став будувати там церкву. Він і знайшов голову вдруге.

Прикмети 24 лютого

  • Багато снігу і холодно — кучугури будуть лежати ще й в квітні.
  • Сніжна погода — до холодного Великодня.
  • Теплий день — таким буде і квітень.

Що 24 лютого не можна робити

Наші предки вірили, що не можна запалювати вогнище, адже в ньому може згоріти і ваше щастя. Також жінкам та дівчатам заборонялося заплітати волосся — можна вплести біди.

Що прийнято робити 24 лютого

Іоану молилися, щоб він позбавив людину від головного болю, тому що святого обезголовили. А ще просили про здоров'я дітей, захист урожаю на городі. А ще наші предки робили годівниці та шпаківні, щоб птахи мали, де селитися та їсти.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...