Народні прикмети на 24 липня. Що можна і не можна робити на Бориса і Гліба Літніх

24 липня за новим церковним календарем (6 серпня за старим) - день пам'яті святих князів Бориса і Гліба, які загинули від рук свого брата. У народі день прозвали Бориса і Гліба Літніх. За старим календарним стилем сьогодні день пам'яті княгині Ольги

Борис і Гліб (у хрещенні - Роман і Давид) - це молодші сини київського князя Володимира Великого. Їхніми братами були Ярослав Мудрий, Святополк Окаянний і Святослав.

Історія свідчить, що від батька, князя Володимира, брати отримали спадок: Борис - Ростов (за іншою версією Володимир-Волинський), Гліб - Муром, а київський престол за законом мав посісти Святополк. Однак князь-батько цього не хотів - він планував передати владу іншому своєму синові, але не встиг, бо помер. У 1015 році престол зайняв Святополк.

Новина про смерть батька застала Бориса в дорозі - він повертався з дружиною з походу на печенігів. Князю запропонували піти на Київ і відібрати престол у Святополка, але Борис не захотів піднімати руку на старшого брата. Святополк же навпаки - бажав забрати всю владу у свої руки. Від нього перший час приховували смерть батька, але, коли Святополк дізнався про неї, то підіслав до Бориса вбивць - молодший брат загинув 24 липня 1015 року у віці 29 років.

Святополк на цьому не зупинився - він заманив до себе Гліба, хоча Ярослав і попереджав його про задуми старшого брата. 25-річного Гліба вбили під час молитви за батька і брата. Погубив Святополк і третього брата - Святослава. Лише 1019 року крапку в цій міжусобиці поставив князь Ярослав, який здолав Святополка. Він поплатився за всі свої тяжкі гріхи: його вразили параліч і безумство, і він помер у віці 40 років.

Князя Бориса поховали у Вишгороді, у церкві святого Василя, а Гліба - біля гирла річки См'ядині, пізніше його мощі також перенесли до Вишгородської церкви. На їхній могилі в літописі засвідчено 6 випадків зцілення.

Князі Борис і Гліб - перші канонізовані святі. Їх називають князями-страстотерпцями, бо вони загинули не за віру, а за беззлобність і виконання заповідей Божих.

Про що говорять прикмети на 24 липня

За прикметами дня судять, якими будуть погода незабаром і зима:

  • дощ вранці йде - до сніжної зими;
  • роса випала і лежить до полудня - буде гроза;
  • мухи не дають спокою - до тепла;
  • теплий і сонячний день видався - зима буде м'якою;
  • павук плете велику павутину - почнеться затяжний дощ.

У народному календарі 24 липня - свято Борис і Гліб Літні. Є ще одна назва - Паликопна, вважається, що цього дня блискавка може вдарити в копицю сіна і початися пожежа, тому виходити працювати в поле або на город не варто.

Що не можна робити 24 липня

24 липня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лихослів'я і лайки, злості, сварок, заздрості, жадібності, помсти, відчаю, наклепів і пліток.

Народні прикмети дня забороняють займатися важкою і хатньою роботою - це до безгрошів'я. Також цього дня не слід брати в борг гроші.

Про що помолитися і що можна робити 24 липня

У молитвах до святих Бориса і Гліба звертаються з проханнями про захист від ворогів, подолання чвар, позбавлення від бід і хвороб.

Як уже говорили, цього дня потрібно утриматися від будь-якої складної роботи, але за звичаєм на Бориса і Гліба збирають ягоди - ожину і пізню малину, а також заготовляють черемху. Також цього дня заведено ходити один до одного в гості.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Несуться до прірви

середа, 24 липень 2024, 8:44

Коли політики з авторитарними замашками вирішують стати «великими диктаторами», вони мають памʼятати: це шлях, який вимагає чималого хисту. Бажання, хитрості, підлості і жорстокості – мало. Суспільство чинить спротив. Якщо не вмієш подолати – зупинись ...

Ціна втрати Прогресу: На Покровському напрямку окупанти беруть в оточення бійців однієї з бригад ЗСУ. Команди на відхід з "мішку" немає – DeepState

середа, 24 липень 2024, 8:14

Російські окупанти намагаються оточити частину угрупування українських військових поблизу села Прогрес у Донецькій області, яке днями було захоплене. Однак наразі наказ про вирівнювання лінії фронту не надходив. Про це у ніч проти середи, 24 липня, пов...