Народні прикмети на 24 серпня. Українці в давнину день Тихої зорі проводили по-сімейному, в домашніх клопотах або негучних посиденьках. Що не можна брати в руки сьогодні

Тиха зоря

24 серпня за новим церковним календарем (6 вересня за старим) - день пам'яті мученика Євтихія,учня Іоана Богослова. У народі день отримав назву Тиха зоря. За старим календарним стилем день пам'яті преподобномучеників Феодора і Василя Києво-Печерських і преподобного Феодора, князя Острозького, Києво-Печерського.

Євтихій жив у I-II століттях, народився в Севастії Палестинській. Якось він почув проповідь про Спасителя, після чого прийняв християнську віру і став учнем апостола і євангеліста Іоана Богослова. Пізніше Євтихій познайомився з апостолом Павлом і став проповідувати разом із ним, залучаючи язичників у лоно послідовників Христа.

У той час сповідувати християнство і вести проповіді було дуже ризиковано - за це можна було поплатитися життям. Тому Євтихій не раз був на волосині від смерті: його кидали до в'язниці й морили голодом, хотіли спалити на багатті й віддавали на поталу хижакам. Щоразу проповідник дивом залишався живим. Наприклад, за переказами, коли його відправили на спалення на вогнищі, то він почав молитися - полум'я дісталося до його ніг і раптом пішов дощ, загасивши багаття. Хижі звірі, яким кинули Євтихія на поталу, не чіпали його, а лев заговорив із ним людським голосом.

Але пізніше проповідник все-таки загинув: його закололи мечем під час проповіді в його рідному місті Севастії Палестинській.

Прикмети на 24 серпня

  • небо вночі ясне - погода буде гарною;
  • дощ цього дня - до зими буде сухо;
  • жолудів на дубі багато - зима буде сніжною і з морозами;
  • синиці кричать - буде злива і сильний вітер.

У народі 24 серпня - свято Тиха зоря. До цього часу день зменшувався, а ніч збільшувалася, наставав тихий час, коли роботи ставало все менше.

Що не можна робити 24 серпня

24 серпня, як і в інші дні, церква виступає проти лайки, злості, пліток, наклепів, заздрості, жадібності, помсти і відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня забороняють шуміти і ворогувати - це погана прикмета, сварка може затягнутися надовго. На Євтихія слід бути особливо обережними з гострими предметами - якщо цього дня поранитися, то рана гоїтиметься дуже довго.

Що можна робити 24 серпня

У святого Євтихія в молитвах просять заступництва перед Господом, міцного здоров'я, зцілення від хвороб і збереження миру в родині.

Єпископ Євтихій вирізнявся спокійним характером, тому вважається, що день потрібно провести тихо і по-сімейному, в домашніх клопотах або влаштувати посиденьки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Декого не вистачає?: На відео з російськими військовополоненими помітили цікавий нюанс

субота, 24 серпень 2024, 16:54

Після обміну полоненими, який відбувся 24 серпня на День Незалежності України, російський аналітик помітив, що серед полонених російських військових немає кадирівців. На цьому зауважив російський військовий аналітик Ян Матвєєв у себе в Telegram-каналі,...

Візит Моді до Києва – знаковий. В Азії всі розуміють символи – напередодні Дня Незалежності випадкових візитів не буває, - ексголова МЗС України Клімкін

субота, 24 серпень 2024, 16:42

"Прем'єр-міністр Індії Моді не буде грати в нашу гру. Але його візит до Києва не про це – він не просто важливий, він знаковий", - пише ексочільник МЗС України Павло Клімкін на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продов...