Народні прикмети на 24 січня. ​Народне свято 24 січня відоме під назвами Оксана-напівхлібниця та перелом зими. Небезпечний день для здоров'я

Християни східного обряду 24 січня за новим стилем вшановує пам'ять преподобної Ксенії Римської і мученика Вавили Сицилійського, а також сирійського пустельника преподобного Македонія. За старим стилем 24 січня вшановували пам'ять Феодосія Великого і Феодосія Антіохійського.

У давні часи люди вважали цю дату переломом зими. Наші предки говорили, що з дня Ксенії до початку сільськогосподарського сезону знадобиться стільки ж зерна, скільки вже з'їли. Тому це народне свято відоме як Оксана-напівхлібниця. Небагаті сім'ї підраховували, чи достатньо борошна до кінця зими, і при нестачі зерна починали економити.

Відлизі 24 січня не раділи. Потепління в цю дату віщувало пізню і холодну зиму, а значить - пізніше настання посівного сезону. Якщо ж день видався морозним, то говорили, що зима буде короткою, але суворою.

24 січня існував незвичайний ритуал - господині гадали, якими в поточному році будуть ціни на хліб. Для цього вночі перед сном зважували хліб і залишали його на терезах. Потім вранці знову перевіряли вагу. Якщо хліб важить менше, то ціни на нього зменшуватимуться, вага не змінилася - ціни залишаться такими ж, а якщо вага зросла, то і хліб подорожчає.

24 січня - небезпечний день через підвищений ризик захворіти.

Що не можна робити 24 січня

У цей день не можна стригти волосся і обрізати нігті, інакше наступні три місяці проведете в боргах.

Не можна брати в руки сокиру, ніж, ножиці, голку та інші гострі і ріжучі предмети. Значно підвищується ризик порізів і травм. Також хліб і пироги в цей день краще ламати руками, а не різати.

Невдалий день для переїзду і зміни місця роботи.

24 січня не варто починати конфлікти і сперечатися з близькими і друзями, інакше відносини надовго зіпсуються.

Не можна ходити з брудним волоссям і брудним тілом в день Ксенії. Обов'язково варто помитися або прийняти ванну. В іншому випадку в поточному році будете часто хворіти.

Прикмети погоди 24 січня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Тварини не хочуть виходити на вулицю - до сильних морозів.
  • Ранковий сніг віщує затяжні заморозки.
  • Якщо в лісі дуже далеко чути відлуння, то в найближчі дні похолодає.
  • Хмари дуже швидко пливуть - до вітряної погоди і частих хуртовин.
  • Сонячна і ясна погода віщує ранню, але холодну весну.
  • Лід на річках і озерах дуже тонкий - до великого розливу річок навесні.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд... активні напрямки, Східна операційна зона - Костянтин Машовець

четвер, 9 травень 2024, 5:00

1. Куп'янський напрямок... Противник продовжує наступальні дії з метою виходу до бар'єрного рубежу по річці Оскіл на ділянці між Куп'янськом та Боровою. Зокрема: . - Передові підрозділи перегрупованого в район с.Синьківка 7-го окремого мотострілецьког...

На Херсонщині для окупантів настало справжнє пекло: До Криму прибула велика "партія" 200-з та 300-х російських загарбників

четвер, 9 травень 2024, 3:25

Українські вояки посилюють вогневий вплив на загарбників. Нові поставки артилерійських снарядів та ракет від союзників вже дають про себе взнаки. У тимчасово окупованому Джанкої (Крим) фіксується прибуття великої кількості поранених та ліквідованих оку...