Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник

Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського.

Наші пращури в це свято очікували остаточного повернення перелітних птахів - ластівок, зозуль, солов'їв і стрижів. Побачити цих пернатих сьогодні або почути їхній спів вважається щасливою прикметою. Дуже добрий знак, якщо пернаті загніздилися біля будинку - його мешканці будуть щасливими і дружними.

Жінки у свято 25 квітня збирали перші весняні їстівні трави - черемшу, медунку, щавель, кульбабу і особливо кропиву. З останньої господині готували оладки, пироги, запіканки та суп із кропиви. Уся рання зелень цього дня вважалася вдвічі кориснішою.

Також із кропиви робили нитки і виготовляли тканину, варили кропив'яний чай і робили настоянки. А сухі гілки кропиви розвішували по оселі для захисту оселі від нечисті та хвороб.

Селяни на полях бралися до посівів овочів і посадки картоплі. Перед роботою перевіряли землю: кидали шар ґрунту з висоти пояса. Якщо він при падінні залишився суцільною грудкою, то ґрунт ще надто вологий і сіяти рано. А якщо розсипався на багато однакових грудочок, то саме час зайнятися посівами.

У свято 25 квітня наші предки ходили в лазню, де змивали з себе весь негатив, а також обмахувалися березовим і дубовим віником. Люди вірили, що гарячі водні процедури цього дня дуже добре знімуть з тіла втому і напруженість.

Що не можна робити 25 квітня

Не можна рибалити сьогодні, оскільки у риб триває нерест.

Не варто займатися рукоділлям, в'язати і вишивати - вироби навряд вийдуть вдалими.

Невдалий день для подорожей.

Не розпускайте чуток, не розповідайте чужих пліток і не очорняйте знайомих, інакше постраждає ваша власна репутація.

Чоловікам не можна підвищувати голос на жінок і ображати їх.

Не варто ходити в ліс - високий шанс зустріти агресивних тварин.

Прикмети погоди 25 квітня

  • Якщо пішов дощ, то травень буде з мінливою погодою і частими дощами. Але якщо після опадів з'явилася веселка, то скоро погода покращиться.
  • День теплий - до врожайного року.
  • На вербі з'явилися котики - більше морозів не буде.
  • Якщо вже прилетіли ластівки і солов'ї, то скоро потеплішає.
  • Дощова погода означає, що посадки будь-яких овочів варто відкласти на тиждень.
  • Птахи під час зливи співають - скоро погода покращиться.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Подробиць поки що не розповідає: Трамп виношує "мирний план" для України - ЗМІ

субота, 4 травень 2024, 20:14

Кандидат від Республіканської партії на виборах президента США Дональд Трамп розробив детальний план мирного завершення війни в Україні. Однак, до виборів його розголошувати не будуть. Про це повідомляє The Telergaph із посиланням на джерело, близьке д...

"Російський" військовослужбовець, який відкрив вогонь по "своїх", виявився жителем окупованих територій

субота, 4 травень 2024, 19:53

"Російський" військовослужбовець відкрив вогонь по "своїх" і розстріляв шістьох командирів із 70-ї мотострілецької дивізії ЗС РФ. Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на джерела з боку противника, передають Патріоти України. Росіяни роз...